[Switch/3DS/WiiU討論] Switch發佈會: 1月13號 (2)

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
睇完佢成個發佈會...覺得老任想食哂歐美+日本兩家茶禮
歐美地方大主要家機為主,日本就好明顯轉哂去手提..睇返日本銷量就知,佢只係用SWITCH整合所有資源係聰明嘅做法

有人講話呢部只係PSV...真係好笑
SWICH係做到完美撤換,同埋有一個大問題就係AAA級GAME轉去NS會downgrade成點
歐美地方大主要家機為主,日本就好明顯轉哂去手提..睇返日本銷量就知,佢只係用SWITCH整合所有資源係聰明嘅做法

SWICH係做到完美撤換,同埋有一個大問題就係AAA級GAME轉去NS會downgrade成點

沒錯 其實成件事就係到底佢效能可以run到家用機咩程度
FIFA果d傳話係用PS3級 咁未必夠滿足今世代的要求
快d搵人拆左N記果塊 U 啦
快d搵人拆左N記果塊 U 啦 [/quote]

其實用得N記野差極都有個普嘅
其實只要睇返shield tv都估到NS去到邊
如果3A GAME係NS開到中-低效...可以拿出街玩已經好多人狗衝
依家睇佢會出DQH1+2...龍珠XE2,,又話會出DS3,應該都冇咩問題
上面巴打講話NS定位模糊...我認同呢點,最大原因係玩唔返3DS GAME
所以呢部機係老任自己定位嚟講一定係家機,不過佢比多個手提模式你去因應自己情況去玩嘅解

我睇d鬼佬大部分都估係Tegra X1,即係同Shield一樣
狗衝訂左港版 Switch, 比個朋友講到又話港版入唔到 e-shop 又無 DLC 玩, 依家好驚

利申: NNID 係日本
依家switch去到幾盡都要睇廠整switch only既game去到幾盡
botw係wiiu版移過去搞到仲有fps drop 可能要等xb2 先知run成點

我嗰個都係經nnid入但係都有喎
一係你試吓set返齊啲email/username/password先?

唔得

我都有都可以轉
會唔會因為仲有錢之類?

仲有一定要電腦版網頁
手機版又轉唔到

我嗰個都係經nnid入但係都有喎
一係你試吓set返齊啲email/username/password先?

唔得

我都有都可以轉
會唔會因為仲有錢之類?

仲有一定要電腦版網頁
手機版又轉唔到

總之就轉唔到
依家switch去到幾盡都要睇廠整switch only既game去到幾盡
botw係wiiu版移過去搞到仲有fps drop 可能要等xb2 先知run成點

botw 係wiiu都未出 唔算係移植 Mario Kart 8就係移植啦

botw 係wiiu都未出 唔算係移植 Mario Kart 8就係移植啦

BOTW 一開始係design for wiiu (啲模組,貼圖都係)
所以係移植

我睇d鬼佬大部分都估係Tegra X1,即係同Shield一樣

底座剩係用黎駁電視哂料,點解唔用黎強化機能

咁一定食隻pro手掣

我就會食多對joy con
買藍紅機再買多對紅藍joy con
變全紅機又得
變全藍機又得
得左
仲可以同fd 四打炸彈人

Btw 今次任記真係唔知整個touch screen 黎做乜
佢個家機mode 一插dock 就自動disable 觸控
即係話隻game 唔可以基於觸控設計一d 比較gimmick 既玩法
應該淨係可以揀下menu 咁
想當年nds 既zelda
玩盡晒摺機/觸屏/mic 等等既機能解迷
真係正到核爆

淨買一對joy con幾錢

80美金
香港定價未知

BOTW 一開始係design for wiiu (啲模組,貼圖都係)
所以係移植

未整晒就轉 target,唔算移植啦
何況我哋又唔知轉嗰陣佢哋整咗幾多
話唔定一開始已經諗住會出 switch
買左Mario maker,有無人同我換mario bros 2?

諗咗三日,決定將呢部嘢嘅態度由審慎樂觀轉悲觀

1. 性價比唔夠
作為主機,29980,亦即係同隔離PS4相同價位,
同樣價錢我作為一個普通玩家點解要買一部性能、遊戲庫、三廠支持都有嚴重劣勢嘅主機?
作為掌機,就算係PS Vita都係講緊25000,有乜嘢理由超過三萬?
你仲要拋棄任天堂傳統家機25000嘅定位,我真係唔知講乜好。

2. Gimmick唔夠好
1-2-Switch講穿咗就係類似Wii Sport、Nintendo Land嘅Switch Tech Demo,
然後呢隻居然要Half-Price,而唔係歐美區嘅跟機送。
冇呢種Tech Demo墊底,就算你有幾把炮都好難展現到部機嘅威力。

3. Online服務殘廢
Wii U時代嘅Online Service唔使錢曾經係Wii U僅有嘅賣點,
Switch時代要收錢,而且功能仲俾隔離廢。
免費遊戲只係租不在話下,最重要嘅雲端儲Save呢?
咁都叫人科水,實在欺人太甚。

4. 產力不足
我本來都以為放生咗我部Wii U一年半,咁Switch開卷成績斷估應該都唔會差啦。
點知Switch開卷好似仲衰過Wii U 2015年下半年,
仲要傳出軟硬件雙雙落後進度嘅傳言。第一年激唔起,部機就係咁先。

綜合以上,我認為Switch嘅負面因素已經超過Switch嘅利好因素
所以呢部機只會有爆死嘅命運
其實總結成個發佈會同試玩會,老任都係回避核心玩家所謂嘅3A大作問題,佢哋開發咗部機咁耐..要出一隻COD,BF,GTA,AC,FO4應該唔難卦 以"可以拎出街嘅3A大作做賣點",但佢哋冇咁做
係技術上TEGRA做唔度一個大家可接受嘅畫面,定係老任收埋佢呢?
呢個又係一個隠憂

但係調返轉諗首發冇3廠大作...老任就係想自家GAME身先士卒,有一定係裝機量先叫3A作+MH埋位唔好要佢哋做炮灰絶對有可能

大家可以睇返WII都係用WS同Zelda做首發就知
要睇3廠點睇依部野
好似上面講3ds bio 同MH 其實都出倒唔差既畫面
但有幾多間廠會做

Switch d 歐美廠都係出一兩隻睇情況
同wiiu 一樣
做唔起就一兩隻玩完
今次可能好少少有手提機加持
諗咗三日,決定將呢部嘢嘅態度由審慎樂觀轉悲觀

1. 性價比唔夠
作為主機,29980,亦即係同隔離PS4相同價位,
同樣價錢我作為一個普通玩家點解要買一部性能、遊戲庫、三廠支持都有嚴重劣勢嘅主機?
作為掌機,就算係PS Vita都係講緊25000,有乜嘢理由超過三萬?
你仲要拋棄任天堂傳統家機25000嘅定位,我真係唔知講乜好。

唔認同,PS4出咗3年幾,咁樣比有D唔公平喎,同埋WIIU 8G版都係26250日元,,你個傳統邊度聽返嚟?
2. Gimmick唔夠好
1-2-Switch講穿咗就係類似Wii Sport、Nintendo Land嘅Switch Tech Demo,
然後呢隻居然要Half-Price,而唔係歐美區嘅跟機送。
冇呢種Tech Demo墊底,就算你有幾把炮都好難展現到部機嘅威力。好明顯今次個JOY CON個體感只係其中一個賣點.可以做手提機先係真正嘅賣點

3. Online服務殘廢
Wii U時代嘅Online Service唔使錢曾經係Wii U僅有嘅賣點,
Switch時代要收錢,而且功能仲俾隔離廢。
免費遊戲只係租不在話下,最重要嘅雲端儲Save呢?
咁都叫人科水,實在欺人太甚。
功能點廢法?可唔可以DETAILS D?仲有PSN送果DGAMES真係得淡笑...

4. 產力不足
我本來都以為放生咗我部Wii U一年半,咁Switch開卷成績斷估應該都唔會差啦。
點知Switch開卷好似仲衰過Wii U 2015年下半年,
仲要傳出軟硬件雙雙落後進度嘅傳言。第一年激唔起,部機就係咁先。唔係好明都未出你又知?我只係知UTUBE D NS片大部份都係好評

綜合以上,我認為Switch嘅負面因素已經超過Switch嘅利好因素
所以呢部機只會有爆死嘅命運
Mario kart 唔知可唔可以local 4p
Mario kart 唔知可唔可以local 4p

得呀
SQEX ASANO Team

プロデューサーの浅野です。
ついに発表となりました!
完全新作RPG【オクトパストラベラー】。
まだ具体的なことをご紹介するべきタイミングではないのですが、
(そちらは宣伝展開の開始をお待ちいただくとして)
こちらではちょっとした開発情報を出してゆければと思っております。
長い旅路になるかもしれませんが、どうぞ、お付き合いくださいませ。
※画面は開発中のものです。
・・・
This is Square Enix producer Tomoya Asano.
It’s my pleasure to finally announce our newest project, the fully original role-playing game Octopath Traveler!
While we can’t reveal any specific details quite yet (keep an eye out for promotional media in the near future), we’d like to share with you a behind-the-scenes look at the development process in the meantime.
A long road lies ahead of us, but we hope that you’ll come along for the journey!
*All content shown is still under development and subject to change.

https://www.facebook.com/sqexasanoteam/
今次掂啦我個平時唔打機嘅friend都走黎問我Sony係咪就出部Switch
今次掂啦我個平時唔打機嘅friend都走黎問我Sony係咪就出部Switch

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞