窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
公屋撚 但係父母係相反
會慳 但我地更明白有啲錢係要洗
公屋最大問題唔係公屋本身
而係周圍嘅環境同人口
屌你咁不滿咪分手囉 屋企裝修差既咪儲筆錢搞過佢。唔講以為你同緊佢老豆老母拍拖,最緊要自己條仔識諗
你而家可以豪洗係建基於你老豆既辛苦
我覺得洗錢應洗得洗,要洗嘅唔好慳,貴啲都無所謂,值得嘅;唔應洗嘅一毫子都唔會洗,唔好嘥錢。
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢
冇話錯觀念啊 你放錯左個重點
小病小痛拖得耐都未好 我覺得係要去睇醫生

你覺得

慳 > 短視 > 不懂投資賺錢

我覺得

無知識 > 短視 > 大洗 > 冇足夠資源投資賺錢

而慳錢,根本係優點,要節流

要開源,老老豆豆,老豆老母幾廿歲人你仲想佢地點突破

佢地今日已經盡最大努力幫下一代,仲要比你屌

我唔屌醒你真係對唔住連登兄弟

另外,以閣下識見,唔好再睇書學股啦,股唔係人人岩玩,要有自知之明,自己死好,唔好害埋條仔
你可以去同住劏房啲細路講佢地老豆老母已經盡咗最大努力

可以屌佢蠢,屌佢廢,而唔係慳錢囉
人地寫得咁清楚係慳埋啲唔應該慳嘅位
你就理解做佢屌慳錢呢樣嘢

慳錢出發點冇錯,而每個人都有唔同準則,例如有啲人會行多幾步唔搭車,一次買多份平啲

又可能林超英上身,唔開冷氣

有啲人根本唔信西醫,覺得曬錢,信自然療法

以上總總,為慳錢行為,佔主文內容六七乘

樓主就將呢個行為引申成,冇遠見,唔識投資賺錢,最終帶到主題,窮思維

而慳錢行為跟貧窮根本冇因果關係,跟窮思維更扯不著邊際

咁有見地,我點唔屌佢
你而家可以豪洗係建基於你老豆既辛苦

死唔認自己父蔭,以為自己兼職下,任性就大曬

冇諗過原來每日學費都係老豆出
慳錢儲錢同投資係2部份黎.
儲錢係第一步.累積資本.
投資係第二步,資本投入.
做好第一步.先進入第二步
無第一步.講第二步做乜.
學投資不如學投胎
學投資不如學投胎
只係覺得樓主係窮人但以為自己洗到錢就唔窮

有啲位你男朋友屋企人太慳,
好似厠所唔開抽氣扇
但唔代表慳等於窮思想

我認為有啲位可以慳,可以儲錢

有啲位可以唔慳
我記得我細個搬屋
屋企人要全家人一件一件傢私,雜物
搭巴士站再搬去新屋,辛苦自己辛苦屋企人
呢啲咪on9 ,4-5條友嗌貨van仔,慳時間慳力

但係樓主你係好鐘意洗錢,
成日食好野去旅行
唔係唔比你揮霍
而係你根本無咩理財觀念
遲早唔識節制碌爆卡
你到30歲人分分鐘連應急錢都拎唔到
最後靠父母

你男朋友屋企慳係因為佢地為將來作打算
或者佢地無明確目標去儲錢
但係佢地出咩事既時候
分分鐘可以嘔返舊錢出黎
我估你男朋友屋企人無咩學識或者特別手藝,
儲錢先係佢地再能為自己家庭同將來做既野

對比返你講啲野
你先係最短視果個
養到你個閪賬卜卜仲咁多嘢講

脹卜卜?營養不良?
分享下你個d富貴思想,唔中意食街旣垃圾都叫窮人思想,你係咪連登上多左壞腦。
屋企煲煲湯過千要話你聽咩,除非你本身好富貴,食親都高級餐廳,唔係有乜好野你食?
[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?
https://lihkg.com/thread/386290/page/1

屌那媽
明明講緊同一樣嘢
我開post就畀人瘋狂腐皮
個個入到去就spin鳩我炫富、唔識諗、大洗、唔孝順乜柒都有

呢位絲打就冇事

唯一唔同就係我住私樓,絲打男朋友仲捱緊公屋
之前腐皮我個post嗰班唔係酸就肯定係狗公,仆街屌你老母臭閪
冇j你之前post.

原來呢刻先係最好既畫面.
最仆街就係頭幾個reply
喺度屈鳩我想兩老洗錢落我度
屌,我咁大個人有手有腳夠識返pt啦,洗撚r零用咩 戇撚鳩

明明我本意係想佢哋既然捱咗大半世人,享受下生活
例如出街買嘢相差兩三蚊就唔好由街頭啲鋪頭比到街尾比足十條街,有咩想買就盡情買獎勵下自己etc
係連登有鳩同冇鳩出po差好遠
身體殘障既話 係囡開po既會一面倒正面 懶積極說話直到1001
仔既 冇人覆兼個個叫你重刷首抽
利申 預左落地獄
想當年19歲考到車牌老豆就即刻買車比我
臭雞
你都係想講男朋友比唔到好既物質生活比你姐
咪樓主隻臭雞lor
好撚似我老豆老母
窮撚咪生仔啦
兩老未到退休年 已經等緊我養 老母重叫做下野 老豆條廢柴十幾年係屋企唔想做野
搞下無聊野 同貼街招果d 鬥過 戇撚尻
同佢地嘈 就講因為養我咁多年 我點都要收聲
窮唔撚係罪
冇常識先係
睇哂成篇文,短視嘅人似乎係樓主。
如果我係你男友 見到你咁講自己父母 我會好唔開心。 將心比己呀絲打。 絲打係度講就好啦發洩下好。
再者你都識講你男友都對你好好 咁其中好大原因係佢父母教到佢成個咁好仔。
同埋你同你男友Day1 開始 你都大慨知佢住公屋 屋企家境mama嫁啦。
係 我都係上黎呻下 有時覺得佢既環境都幾無奈 又要儲錢買樓 又要養屋企人 老人家有起病上黎 又要一大筆 屋企負擔咁重 佢老豆老母仲覺得佢好大洗 其實佢都已經好慳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞