窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢
冇話錯觀念啊 你放錯左個重點
小病小痛拖得耐都未好 我覺得係要去睇醫生

你覺得

慳 > 短視 > 不懂投資賺錢

我覺得

無知識 > 短視 > 大洗 > 冇足夠資源投資賺錢

而慳錢,根本係優點,要節流

要開源,老老豆豆,老豆老母幾廿歲人你仲想佢地點突破

佢地今日已經盡最大努力幫下一代,仲要比你屌

我唔屌醒你真係對唔住連登兄弟

另外,以閣下識見,唔好再睇書學股啦,股唔係人人岩玩,要有自知之明,自己死好,唔好害埋條仔
你可以去同住劏房啲細路講佢地老豆老母已經盡咗最大努力

可以屌佢蠢,屌佢廢,而唔係慳錢囉
慳唔係唔慳 但係要應慳則慳
你話唔開冷氣開風扇我覺得ok
但病唔睇醫生搞到小病變大病
廁所唔開抽氣扇搞到發晒霉
呢啲就慳錯地方搞到得不償失
成段文,我睇到節儉行為,但睇不到窮思想。

直情零分
呢樣真係
條友捕左幾個月 比佢等到波跌浪
呢個星期反彈浪 唔計其他 淨係騰訊佢都已經執到皮幾
慳既話唔知要慳到幾時
窮人好多都唔敢博 唔敢離開comfort zone 自己每個月貢獻幾千蚊比馬會都唔肯月供下5 66 823 2800 呢d優質股
我已經mark好曬 月供邊幾隻 一跌就開始供

信大師
炒賣投機 經濟起飛
投資唔一定係股票 你搵到其他辦數開源都無問題
只係香港地既玩法真係咁 就係咁現實咁核突
係 十幾年前兩個人搵一萬幾 慳埋係買到樓 但係住緊公屋既佢地唔會諗住買 慳左幾十年 當真係比你慳到一個首期 但有冇諗過你舊時已經其實買到 變相係得不償失 結果要下一代買到樓
以為自己條女開po
只係想講大牛市機會唔多 人生有幾多個牛市?
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢
冇話錯觀念啊 你放錯左個重點
小病小痛拖得耐都未好 我覺得係要去睇醫生

你覺得

慳 > 短視 > 不懂投資賺錢

我覺得

無知識 > 短視 > 大洗 > 冇足夠資源投資賺錢

而慳錢,根本係優點,要節流

要開源,老老豆豆,老豆老母幾廿歲人你仲想佢地點突破

佢地今日已經盡最大努力幫下一代,仲要比你屌

我唔屌醒你真係對唔住連登兄弟

另外,以閣下識見,唔好再睇書學股啦,股唔係人人岩玩,要有自知之明,自己死好,唔好害埋條仔
慳唔係唔慳 但係要應慳則慳
你話唔開冷氣開風扇我覺得ok
但病唔睇醫生搞到小病變大病
廁所唔開抽氣扇搞到發晒霉
呢啲就慳錯地方搞到得不償失

同意,但絕對唔係窮思維
我老母都煮足一日三餐一年365日
但你錫你屋企人就唔忍心佢一年到晚咁辛苦
所以大時大節都會出去食
但係高位買 有機會一跌就要好幾年多既十年先番到家鄉 除番開好似都拉高唔少
講野咁似死八婆
最慘係佢地呢種思想係去到而家
成日同佢地講租樓幫人供樓 佢地又覺得無問題
仲話買樓係on9
又唔諗下幫人供樓到頭來係乜都無
窮人思維包括鳩慳
慳錢都唔岩

不過有得claim都唔睇醫生
岩呀,腳踏實地終需乞食,親機會 all in,唔搏一搏就窮思維窮一世
我老豆就係咁 我老母就博殺型 早年搵到錢 老母叫買多層樓係 香港 一層澳門 老豆又話驚風險大 又話澳門危險 又呢又乜 而家我都大個哂 想搵個錢結婚生仔都無 唉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞