窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
呢啲思想已經根深蒂固無得改
睇完你打既野唔係好明白佢地點樣唔識為個仔諗
諗既方式同你唔同遮
佢地諗法係慳得一蚊得一蚊
可能就係留返啲錢比個仔買留,結婚
第時老左退休有個錢,有咩大病痛都唔洗要個仔攞錢出黎
但你就一口咬定佢父母唔識為佢諗,窮人窮思想
可能佢地係窮,係慳
但不至於咁不堪遮
標題 8/10
内容 2/10

除左個標題,成篇野用黎醜化節儉呢種美德

用以合理化自己大洗,鐘意去旅行既消費性格

窮人住公屋,第一原因係運氣差,冇投身係啲送錢行業,又冇遇到貴人指引,一世窮忙

第二係不思進取,自視過高,沒有成長心態不斷學習,打磨自身技能智慧,提升自我

第三就係短視,日子日復日過,沒有考慮十年廿年後生活,儲夠錢就去旅行,玩,買野,洗曬就算,並沒有有錢花在可增值資產上面

如果唔係父蔭,除非好好運,若只能靠自己,我相信樓主都好可能住係公屋,擁有著自以為是的思維
重睇喇
一冇醜化節儉 二冇合理化自己大洗 我而家都有儲錢 去旅行果啲 搵錢去旅行有咩問題 到時出黎做事就唔可以好似讀緊書果時咁任性去旅行
你自己都有講喇 係短視 不思進取 關咩好唔好運 父唔父蔭既問題

睇就知學生寫

如果窮到要兼職揾錢去旅行,不如睇下書學下野,增值下自己

無係後生就可以任性,冇計劃,你而家大洗,有無諗過日後幾時先上車?有冇計劃?

諗野不能無視機率問題

人就算好努力,諗好遠,成日增值自己

都不過只係將成功機率提升幾%

佔最大成份的還是 天時 地利 人和,即是運氣

諗住好努力就一定成功,那叫天真

最後你而家住果層樓你有冇份供?你知唔知出面要租幾錢?唔係父蔭係咩
但你條仔已經俾佢老豆老母啲垃圾思想洗晒腦
你同佢結婚盞日日為錢嗌交
況且睇你地都儲唔到錢搬出嚟住
成家人未試過出街食
寧願放工返黎煮,煮完都差唔多9點先食
都唔肯買外賣返黎食,講價錢其實差唔多
你話健康d,又唔太覺
我以前都有呢種想法,覺得父母蠢唔識教,貪埋啲小便宜,又慳埋啲唔應該慳的地方,但上年一齊睇居屋新聞時,傾傾下先知原來佢儲儲埋埋幾十萬,話留俾我買樓用,所以可能上一輩有為你著想,只係唔識得表達

睇下慳黎點洗先係重點

我如果有個女咁識諗,我一定焗佢全份糧比我,等我幫佢管理住
第一,自己煮真係好過出街食,又污joe,買海鮮, 靚魚都唔知幾正,相同價錢係街食垃圾。
第二,節儉係美德,我見唔到佢地節儉到癡線個種,姐係開大小小水喉都屌個d
會本窮爸富爸俾佢睇
咁你有冇諗過改變?冇就繼續做窮人,你同你父冇分別

正正繼承左窮思維,不思進取,仲以為黃金係天上掉下來
講真,相同價錢,買條東星嘆下,好過係街食垃圾西餐龍脷柳,一d魚味都無。
有時出街食唔係為咗食好野
係唔想煮得咁辛苦
飛撚咗佢啦
第時結婚住埋一齊仲難搞
但你條仔已經俾佢老豆老母啲垃圾思想洗晒腦
你同佢結婚盞日日為錢嗌交
況且睇你地都儲唔到錢搬出嚟住

無恥到認自己大洗,根本冇諗過將來

如果有幾分姿色,揾個老襯埋單啦

咁識嘆,想靠自己成家立室?除非輪到公屋啦
成家人未試過出街食
寧願放工返黎煮,煮完都差唔多9點先食
都唔肯買外賣返黎食,講價錢其實差唔多
你話健康d,又唔太覺
講真,相同價錢,買條東星嘆下,好過係街食垃圾西餐龍脷柳,一d魚味都無。
有時出街食唔係為咗食好野
係唔想煮得咁辛苦

點講出去食都係貴,有時焗住先冇計

點都唔係樓主咁將出去食同孤寒掛鉤囉
佢地唔慳到隻狗咁,你地將來邊有錢俾首期。
有乜機會?倫敦金?傳銷?
係 收工已經7點半 就算屋企有餸 趕到番去八點半先食得 仲要執野洗碗
唔係日日出去食 一餐半餐唔係好過分姐
佢地唔慳到隻狗咁,你地將來邊有錢俾首期。

真係掉番轉黎講,慳錢用得其所係向上流思維

大洗,冇計劃,正正係窮人思維
難民心態
重點係:開源節流兩樣都好緊要 死慳爛慳舊錢唔會升值 咁點解慳埋慳埋咁多錢最後生活冇改變到 就係因為慳埋既錢只係佔你搵到既好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞