窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
一睇就知屋企有俾零用
平時份糧淨係早午餐 電話費
家用都唔使俾
分手啦
一齊唔到落去 過唔到人世㗎

如果你話淨係佢父母係咁都算
最死佢本人都係咁
窮人衰就係衰在個思想 永遠都驚呢樣個樣 所以一直都無突破 一直窮落去

佢地係大陸落黎 公屋富戶 大陸有樓收租果啲
但好鬼慳 慳到點呢
夜晚7 點幾8點
全屋可以只開廚房同飯廳既燈
客廳唔會開 咁咪好黑媽媽囉!
我自己習慣要成日都光燦燦,由細到大都係
去親佢到食飯都好似去西餐廳燭光晚餐咁

我地兩公婆一年去1-2次旅行
就係咁話我地大洗要慳啲

個女讀左一年ling u考得番去city u
係咁同我講話佢個女哂錢
講左好多次 我要同佢講讀間好啲大學
第時搵多啲錢 佢先罷休(又係錢)

仲有好多好多
典型果啲有錢,但度縮,斤斤計較果啲人
其實上一代如果捱得好辛苦都會咁

但後生果代都咁就無得救
根本好難過人世,價值觀同金錢觀差太遠

佢父母咁計較既人
你地真係結婚買樓 你估會放過你咩
其實樓主點定義自己係窮?我會覺得當你番pt滿足到自己想要既已經唔叫窮.
男朋友見到依個post之後成晚無理過我,我想講就算我係覺得自己窮,係人地眼中我都係有錢女一個,(咪撚屌我溫室小花/show off先)無錯我絕對係靠老母收入令到我今時今日可以有錢想點洗就點洗,但我都經歷過無錢既時候同老母一齊捱窮既日子,只係依家捱過左啦開始好啦物質生活都叫做係滿足啦
老母做生意,係岩既timing放膽攞錢出黎做投資,先可以成功將舊錢越滾越大,而從來我地都無慳到日日正係食住家飯唔出街食,病左都唔敢睇醫生

男朋友好慳家我覺得係一種美德,甚至同左佢一齊之後我都一直改善緊自己大洗既習慣,搵佢做榜樣學佢咁慳住洗,但我都認同樓主既point,應洗得洗應慳得慳,慳唔係問題,錢搵番黎唔係洗既咁搵黎做乜?樣樣野咁根根計較到頭來又得到乜?我唔介意搵得多過佢佢又介意d乜?

樓主講既野雖則mean左d,但佢地事實的確唔識洗錢,將搵埋既錢草起,草完唔用,但分分鐘佢地草左幾個月甚至幾年既錢只不過係等於成功人士一日投資贏番黎既個筆數,佢地無諗過點解人地做到自己做唔到,係咪叫窮思維我唔知,但我唔會怪/埋怨佢因為我愛既係佢唔係佢既錢,佢鐘意點慳同我鐘意點洗無影響
我都係
返下兼職買下股票自己搵自己洗晒佢
就可以用一副成功人士既口吻
批評人地節儉養起成頭家係窮父母窮思想
鄧你條仔可憐
返下兼職買下股票自己搵自己洗晒佢
就可以用一副成功人士既口吻
批評人地節儉養起成頭家係窮父母窮思想
鄧你條仔可憐

咪係
明明節儉係美德
小富由儉
同埋我覺得佢睇得個世界太簡單
投資好似一定賺硬咁
同埋感覺樓主你其實係嫌你男友無父幹
同埋樓主你又知人地背後無投資?
其實我老豆都係你講嗰類人
都係公屋
都係窮撚但都有幾球股票大陸一棟樓
睇嘢唔好咁表面
唔好諗點慳錢,要諗就諗點可以賺多d 錢好過啦
同埋樓主你又知人地背後無投資?
其實我老豆都係你講嗰類人
都係公屋
都係窮撚但都有幾球股票大陸一棟樓
睇嘢唔好咁表面
仲衰 搵埋唔識得洗

其實係咪一定要成日去街食飯先叫識洗
上一代人有上一代人既生活
供哂幾個仔女讀大學
再俾埋首期買樓都叫唔識洗
其實我成日諗
明明股票係零和遊戲
咁係會有平均升值
但係究竟點解大家都覺得自己投資係會跑贏大市
你地d對手係各間投行大行喎
如果係咁 點解仲要自己投資?
買下公用股或者d低風險基金咪算囉 最多計埋買樓
只係覺得樓主係窮人但以為自己洗到錢就唔窮

有啲位你男朋友屋企人太慳,
好似厠所唔開抽氣扇
但唔代表慳等於窮思想

我認為有啲位可以慳,可以儲錢

有啲位可以唔慳
我記得我細個搬屋
屋企人要全家人一件一件傢私,雜物
搭巴士站再搬去新屋,辛苦自己辛苦屋企人
呢啲咪on9 ,4-5條友嗌貨van仔,慳時間慳力

但係樓主你係好鐘意洗錢,
成日食好野去旅行
唔係唔比你揮霍
而係你根本無咩理財觀念
遲早唔識節制碌爆卡
你到30歲人分分鐘連應急錢都拎唔到
最後靠父母

你男朋友屋企慳係因為佢地為將來作打算
或者佢地無明確目標去儲錢
但係佢地出咩事既時候
分分鐘可以嘔返舊錢出黎
我估你男朋友屋企人無咩學識或者特別手藝,
儲錢先係佢地再能為自己家庭同將來做既野

對比返你講啲野
你先係最短視果個

你自己ff出嚟嫁
咪講咗樓主有番pt有買股投資
有收入仲想點 仲讀緊書,筆錢梗係攞嚟應付日常開支同埋娛樂嫁啦,有咩問題

佢男朋友父母咁慳法,儲得少錢之餘又苦了自己,仲要人哋請食飯仲比說話人聽 有無禮貌
搵錢又唔多,又唔識做人,咪一世做窮撚囉
香港老實講到而家我都覺得仲係偏地黃金
Same here
我唔明佢地諗咩
屋企唔係無錢 但老豆出街食飯50蚊都話好貴
要係屋企食
佢哋係孤寒
一樣
食個飯幾百蚊飯係到嘈生哂
買層樓幾百萬眼都唔眨
股票上下幾萬無咩反應
我老豆 / 老母都係, 睇香港專科醫生嫌貴, 走去大陸睇, 我心諗自己健康都嫌貴
嗰啲係孤寒, 唔關有無錢事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞