窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
唔係錢唔錢既問題 慳埋啲錢講真有幾多姐
未諗到咁遠 我仲好後生 不過真係有諗過長拍落去
咁我父母夠窮過喇 窮都可以好有思想去擺脫嫁嘛
諗盡辦法去慳埋個一蚊幾毫 ,而唔係諗點樣去搵多啲
呢句講得好啱
兩個人一齊儲都有機會既
標題 8/10
内容 2/10

除左個標題,成篇野用黎醜化節儉呢種美德

用以合理化自己大洗,鐘意去旅行既消費性格

窮人住公屋,第一原因係運氣差,冇投身係啲送錢行業,又冇遇到貴人指引,一世窮忙

第二係不思進取,自視過高,沒有成長心態不斷學習,打磨自身技能智慧,提升自我

第三就係短視,日子日復日過,沒有考慮十年廿年後生活,儲夠錢就去旅行,玩,買野,洗曬就算,並沒有有錢花在可增值資產上面

如果唔係父蔭,除非好好運,若只能靠自己,我相信樓主都好可能住係公屋,擁有著自以為是的思維
你搵幾多,佢搵幾多?
我媽以前返工儲到7,8萬想再向銀行借錢當首期買私樓
但要我老豆幫手簽名 不過老豆唔肯
覺得晒錢
結果而家住公屋
之後我老母唯有寄望仔女讀到大學養埋佢
自問唔係讀書材料 自細鐘意art 不過搵唔到食唯有放棄 揀左econ
最後死好運入左u 不過無咩可能買樓啦
我就希望將來儲錢移民 去外國過退休生活
話唔定踢佢兩老入老人院,然後自己霸住間公屋住,或者換張綠表抽居屋。 講真,未入門都開晒 post 公審人地,樓主你都係揾過件,價值觀唔同無話對錯。但唔好見到有個識送 ip,又識抽下新股買下輪既新仔,然後比帽而家條仔戴攞。
重睇喇
一冇醜化節儉 二冇合理化自己大洗 我而家都有儲錢 去旅行果啲 搵錢去旅行有咩問題 到時出黎做事就唔可以好似讀緊書果時咁任性去旅行
你自己都有講喇 係短視 不思進取 關咩好唔好運 父唔父蔭既問題
姐係你老豆唔洗出錢 但唔係簽名?
好多窮人最大問題係窮思想,呢d人就算比佢發達都會一樣過住窮人生活
咁你有冇諗過改變?冇就繼續做窮人,你同你父冇分別
所以咪話窮人唔好生仔
飛撚咗佢啦
第時結婚住埋一齊仲難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞