窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
好中
唔好結婚 你會死
我屋企人都係咁既思想
咁你做人女朋友嘅,可以的話咪幫輕下人囉,出街食飯唔好食咁貴,AA制或者有時請下佢食飯睇戲,係咪好過話佢呀爸呀媽唔俾佢洗錢呢?
住咩樓都有呢D人
係人既問題
窮思想 唔上進
有時都唔知點同呢個人挨落去
親戚已經有三層私樓,都係咁諗野
明明自己唔飲得咖啡奶茶,加兩蚊可以揀其他飲品,都要慳果兩蚊叫杯咖啡夾硬飲
去麥記見職員識講兩句英文就好驚訝人地「咁好學歷」都做麥記

層樓真係「捱」返嚟,唔係「賺」返嚟,宜家一般人努力二十年都買唔到一層樓
我同佢都已經少左好多出去食喇 多數係佢屋企食 同我都會請 有時見到佢地咁慳法 真係 人老左都唔識享受 死慳爛慳 到頭黎未又係搵著自己黎搞 有病唔去睇醫生 廁所濕濕又易跣親又多菌
都起碼自己有個錢 唔洗子女擔心啊 如果你同佢熟就叫佢改左佢喇 對身體唔好啊
一啲價值觀儲落左

好難改
影響個仔
以前我父母都係咁樣
但係近年我洗返佢地腦
話比佢地知 一個人唔買奢侈品 一個月洗得幾多?
最緊要係有本事搵多啲錢 買啲質素好價錢合理嘅嘢
唔係樣樣都度度縮縮咁做人好辛苦
樓主年紀輕輕咁識投資真係好勁,呢刻可能未出現問題,但慢慢樓主見識多咗,可能會覺得男友同自己價值觀好唔同
可惜我也是窮思想,我不喜歡風險,不喜歡投資
咁我又唔方便講呢啲既
睇到嬲嬲地 諗起有個朋友屋企係咁
永遠八點都未到成屋熄撚哂燈
因為佢老豆話要慳電
去佢屋企廁所用廁紙都叫我用少格
洗手都最好只開dd水
On99 勁唔慣 所以都盡可能避免上去佢度
個朋友又係感染埋佢屋企啲嘢
房燈都唔多開
自問屋企都係窮 但連呢啲咁細嘅位都慳
我覺得咁樣做人真係好辛苦
或者樂觀啲睇 好環保
對客人都咁又嚴重左啊
大把人住私樓都慳到on99咁
儲埋d錢唔知用黎做咩
上一代人有種思想叫「小富由儉」
但而家慳儉係戇鳩
因為慳埋啲錢一個通脹已經食晒你
仲要搞到你嘅生活質素倒退
最後慳完又冇多錢到 搞到自己咁辛苦
慳埋第時幫你老公畀首期你就會多謝佢架喇
好記得廿頭拍拖買左個銀包好鍾意,講緊百幾二百蚊非名牌,咁忍唔住同當時男朋友分享啦 點知佢第一反應:想你慳啲...你買個銀包三位數....係我媽平時返幾個鐘先有既錢
幾個月先買一次野既我,次次想同佢分享佢都有微言 我發覺好多時無法同佢分享生活既快樂

重要係我發現呢類人好抗拒睇醫生,果陣我暑假做診所護士,有咩可以問醫生,但佢唔舒服既時候完全唔會聽我意見,淨係聽媽啲勁怪偏方....但佢成個人平時都好「散」弱 ,屋企又污糟到我唔會敢係度食野

係咪叫窮思想唔知,只能講太保守同落後
花左大半世人,其實冇真正生活過
搞到個人好短視 ,諗盡辦法去慳埋個一蚊幾毫 ,而唔係諗點樣去搵多啲

全文重點
窮人可以窮 但唔可以蠢
唔可以情緒化 唔係只會一直窮

窮人本身就係蠢
但香港宜家出現左好多醒既窮人
因為宜家無父幹真係好難發圍

樓又買唔到 打份牛工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞