窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
你呢d咪窮人思想

你出街食睇你肯比幾錢,去邊食。有時出街食係食埋氣氛
覺得啲人好似閱讀理解攞零分咁
我男朋友應該冇開account
頭手靚海魚,你有時有錢都未必買到。況且你識唔識整得好食都係問題

窮鬼父母大多係鐘意抹殺仔女搵錢既方法
呢樣真係
條友捕左幾個月 比佢等到波跌浪
呢個星期反彈浪 唔計其他 淨係騰訊佢都已經執到皮幾
慳既話唔知要慳到幾時
唔識洗錢既人
點有動力搵錢
人要應貪則貪
點知舊錢已經比通脹搞到唔值錢
慳+saving無問題 如果家庭月入有8-10萬
但搵得一萬幾千都只係諗慳就死火啦
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢
冇話錯觀念啊 你放錯左個重點
小病小痛拖得耐都未好 我覺得係要去睇醫生

你覺得

慳 > 短視 > 不懂投資賺錢

我覺得

無知識 > 短視 > 大洗 > 冇足夠資源投資賺錢

而慳錢,根本係優點,要節流

要開源,老老豆豆,老豆老母幾廿歲人你仲想佢地點突破

佢地今日已經盡最大努力幫下一代,仲要比你屌

我唔屌醒你真係對唔住連登兄弟

另外,以閣下識見,唔好再睇書學股啦,股唔係人人岩玩,要有自知之明,自己死好,唔好害埋條仔
真 唔識洗錢 係冇動力搵錢 因為唔知搵得多錢既生活儲會有幾大改變
窮人好多都唔敢博 唔敢離開comfort zone 自己每個月貢獻幾千蚊比馬會都唔肯月供下5 66 823 2800 呢d優質股
god bless you
只可以講黎緊既香港只會令你越黎越辛苦
祝你好運
我已經mark好曬 月供邊幾隻 一跌就開始供
諗緊會唔會係中國人傳統思想:食住家飯
我屋企人年中無休,返工放假都一樣自己買餸返屋企煮
講咁耐向上流原來係叫人投資買股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞