窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
唔上進安於現狀 我認同係唔可取

但慳絕對唔關窮唔窮事 係你望將來望到幾遠

我同老婆廿中到尾 ,搵正常金額大約十幾萬 但比起同年都係應慳得慳 因為今時今日香港個樓價同醫療唔係你話唔慳就應付到既事 就算黎緊真係跌10%樓價 你計下手指除非咁冇出色靠屋企 如果唔係都唔可以輕鬆得黎

前果排睇到咁多人和應鋪鋪清依個理念依個post其實好擔心連登仔

都係果句 咩能力既人 唔該洗番相應數量既錢 唔好對你既未來太樂觀 慳同上進係可以同步進行
痴撚線我老豆都係唔比長開抽氣扇話會短路
真係好難頂
記得有對家庭
住跑馬步調琴都要殺調琴師價
佢地實係窮思想
越有錢先越閪呀
只係會將錢放係有價值既事上
記得有對家庭
住跑馬地調琴都要殺調琴師價
佢地實係窮思想
越有錢先越閪呀
只係會將錢放係有價值既事上

打錯字
聽日情報標題:九十後女友哭訴男友一家過訓慳憸,窮人思維拍拖無將來
Sorry 的確我係覆完再睇先知樓主有投資習慣
但係洗錢果部分,大家對多與少定義唔同
我亦都無話洗錢唔係唔得

不過請唔好覺得投資係穩賺
我都係學生,我都有收入
我都有投資,
我都會食好野,都去旅行

但我好多野同樓主唔同
我屋企都窮
我屋企人係我細個既時候都有學人買股票
用曬自己啲積蓄,9x年輸曬50萬左右
到兩三年又買過,學人買啲on9股,又輸曬
係我角度,我情願佢地乖乖地儲起啲錢

我個親戚仲慳過樓主男朋友
以前大家庭住埋一齊
食我屋企買既野
用我屋企買既日常用品
唔比家用啊爺啊嫲
最後而家揸住供斷左既兩層樓,
仲要附近開始起地鐵站
但到而家都仲係好慳
同你男朋友有得揮
有時候我覺得辛苦我堂姐

咁試問樓主男朋友好似我親戚咁
好慳,有兩層供斷既樓
有幾份供斷左既保險
都仲係勁慳,成日追堂姐拎家用(人工既3/4),
堂姐遲左比都屌柒佢讀屎片
堂姐同男朋友難得一次去旅行,
無請自己屋企人去
比啊媽屌不孝,亂洗錢

咁仲係唔係窮人窮思想?

我評論唔到「講說話」
因為大家對惡言定義唔同
但我親戚係堅極品

預期話人地屋企人
咁不如你建議下男朋友點做
錢洗左就係洗左,何必執著
今次洗左一大筆去食餐好既醫得好所謂小病既換來開心都叫值得啊
我老豆咪呢種思想
仲要貪錢小家 依家仲話要賣樓
都唔知佢學咩人結婚生仔
正仆街
學生哥未經歷過跌市
跟人買下股票賺到小小
就好似股神上身咁話人唔學投資物物物 抵做一世窮人
有乜野投資係必贏?
如果連風險都唔肯去博既話咪繼續打死一世工囉
慳唔慳唔係重點,因為好多時唔係慳就慳到,響香港衣食住行慳都唔會平。但窮思想真係害人不淺,不但影響自己,仲限制下一代發展。
我老母
其實而家科技甘發達,咩人都可以上網討論意見,中有咩可能係跳唔出框架?如果佢都係要堅持己見,甘祝佢好運
可能呢個post封左塵 唔知樓主而家點 但睇完大家經歷 先覺得有知音人 冇咁辛苦
巴打你而家點啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞