[長文]有冇人家境好咗,但係屋企人仲攬住啲窮撚/小農思想過世?

249 回覆
15 Like 154 Dislike
既然我話家境好咗
即係代表我以前家境冇而家咁好
咁到底我當時係點?

咁故事就要由十幾年前講起
你可以當係03年,即係沙士嗰期
嗰陣我升上小學冇耐
當時屋企有五個人,其中三個係細路(我排最細),我阿哥同家姐分別大我八年同六年
當時全家得一個人返工,月入得9000-10000

嗰時屋企每個月供樓+水電差餉都用成$6000,得返$3000-4000畀全家人用
我對上兩個要錢補習,咁又一筆錢
雖然我唔知當時一個月補習要補幾錢,我都唔記得佢哋補幾多科
但係我肯定當時屋企一個月嘅買餸錢分分鐘連$2000都冇

我仲好記得我細細個夏天夜晚成日"窄"醒
因為成日去到半夜我老母就會偷偷熄咗冷氣
仲要風扇都唔開
我懷疑就係因為咁,搞到我個身細細個就UP咗少少濕疹出嚟......
好彩情況唔係好嚴重

講起瞓覺,我一路去到12歲都仲係要同屋企人同床瞓

所以我嘅學生時代係完全冇零用錢
要買零食嘅話,真係可能一兩個月先買得嗰一筒品客薯片
呢筒薯片已經夠我哋食半個月

咁嘅情況下
雖然我係住私樓,但係同其他公屋窮撚同學講返我嘅情況
發覺我同佢哋嘅生活真係冇乜分別

咁嘅生活持續到大概07年,07年層樓就斷供
呢度真係轉捩點嚟
名義上我就變咗做私樓仔
屋企唔洗再供樓,財政狀況就好咗好多啦
至少我真係食多咗零食先
不過我都仲係冇零用錢
衫褲照舊係著阿哥唔要嗰啲,或者親戚送過嚟嘅舊衫褲

後來憑住兩老慳慳埋埋,喺2010年開始又供多個物業
雖然而家仲供緊,不過都係冇壓力
too long
有冇十個字內嘅撮要

我屋企人好撚有錢
點先可以叫佢地洗錢落我到
too long
有冇十個字內嘅撮要

我屋企人好撚有錢

洗錢?
用鹼液定洗衣粉?

麻撚煩,睇番長文啦,有講用咩洗
你生喺呢個家庭已經比好多人幸運 仲想點?
我覺得3都係慳家
但我屋有啲習慣,eg過期野食唔捨得dum,見到乜都覺得有用要放喺屋企屯起佢真係好有病
有樓已贏
too long
有冇十個字內嘅撮要

我屋企人好撚有錢

你殘廢?
睇完成篇野淨係覺得你鳩毛都未出齊
我覺得3都係慳家
但我屋有啲習慣,eg過期野食唔捨得dum,見到乜都覺得有用要放喺屋企屯起佢真係好有病

有時連我dum啲膠樽落垃圾桶,都要執返上嚟洗乾淨拎去用
too long
有冇十個字內嘅撮要

咪打撚咗長文囉屌你老母
too long就出返去啦
講黎講去又冇影響到妳,到呢一妳都仲係食緊妳屋企,憑咩要人改變生活方式,妳都幾霸道
講黎講去又冇影響到妳,到呢一刻妳都仲係食緊妳屋企,憑咩要人改變生活方式,妳都幾霸道
講黎講去又冇影響到妳,到呢一刻妳都仲係食緊妳屋企,憑咩要人改變生活方式,妳都幾霸道

攞山嚟講下啫
而且藍絲都冇問題?
藍絲你又可以點?

講真你屋企都算好,識得捱到層樓返黎
我屋企有少少錢可以買到公屋都無撚買到,當年買左而家已經嘆緊世界

仲有死慳死抵都係佢地習慣,又唔駛你煩,美德黎架,如果有少少錢就亂駛錢駛到你一身債你就喊都無謂

唔好無病呻吟啦

攞山嚟講下啫
而且藍絲都冇問題?

如果個個黃絲都似妳諗野咁,真係唔怪得上一代咁多藍絲
你係咪比老豆老母讀多少少書就覺得自己好撚勁?
你問下自己可唔可以養住三個細路再供滿兩層樓先講野啦,你兩老路當初唔係咁慳點養你地呀,飲水思源啦小朋友,冇佢地你可能書又讀唔成,打份牛工過世,一事無成咋!
唔係你老母守舊,係你小學雞
曲線曬有樓
你係咪比老豆老母讀多少少書就覺得自己好撚勁?
你問下自己可唔可以養住三個細路再供滿兩層樓先講野啦,你兩老路當初唔係咁慳點養你地呀,飲水思源啦小朋友,冇佢地你可能書又讀唔成,打份牛工過世,一事無成咋!

知足啦仆街!
樓主仲未成熟

攞山嚟講下啫
而且藍絲都冇問題?

我點諗嘢?
1. 如果當年冇供妳繼續讀書,家陣呢個時勢,以你學歷只會係一隻餐揾餐食既狗,放工寧願瞓教,冇時間上黎打呢段廢up

2. 妳老母老豆格價,唔掉野,又冇逼妳幫佢地格,冇逼妳用廢物,你憑乜要人地改變呢啲習慣?
妳筒薯片可能都係咁慳出黎有冇諗過?

3. 濕疹唔關熱唔熱事,我係姑娘答得妳,以前冇冷氣/家陣住赤度既個個都有濕疹?

4 冷氣薯片唔係咩必需品,咁少事,細個既野記到家陣上網講,妳仲小器過妳老母。

5. 如果個個妳呢種思維,好食賴飛,真係唔怪得上一代鬧我地廢青。

6. 我唔駛幫人教仔,講多冇謂

攞山嚟講下啫
而且藍絲都冇問題?

我點諗嘢?

成個 post都睇得出你小學雞思想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞