窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢
樓主有冇開源妙計先?
幾把風扇吹住自己過癮咩 有需要就要開嫁喇
前提咪慳錢累責本金囉
佢地無亂話發達啦發達啦,搞埋D乜1040.已經好好.
冇話錯觀念啊 你放錯左個重點
小病小痛拖得耐都未好 我覺得係要去睇醫生
唔好咁容易比佢地影響到就得喇[
<br/>冇 我好大洗
不過屋企又唔係窮 但如果我老豆思想上進啲 我下半世人可以唔洗做
<br/>我都好大洗 係佢父母眼中應該覺得我洗錢洗得好過分
<br/>我老母成日問我有幾錢儲起左
我答完 佢話得咁少
叫我唔好去咁多旅行

家下唔係去少次旅行就買到樓年代。
佢地唔慳到隻狗咁,你地將來邊有錢俾首期。

真係掉番轉黎講,慳錢用得其所係向上流思維

大洗,冇計劃,正正係窮人思維
前提咪慳錢累責本金囉

一定啦,好同意
十年前肯月供下股票今年都應該贏幾倍啦
窮人最大鑊就只係識死草爛草 或者打幾廿份工搵得果一萬幾千
我屋企都係咁,但唔覺得有問題
窮係要慳㗎啦,樓豬諗法完全係未捱過嘅溫室小花
百幾二百一餐對窮人嚟講係貴,小病小痛睇醫生絕對係係不必要開支
慳錢都可以話錯觀念,有冇諗過係你太離地呢

我都唔敢話佢小花,覺得想洗就洗係理所當然
唔係話唔慳,但有需要就用
病就要睇醫生,我就從來唔慳呢啲錢
同埋大家都唔係醫生,好難分係咪真係小病,定抑或係大病先兆
萬一拖拖吓變大病真係辛苦自己

食嘢嗰度我睇樓主係話佢請,人哋請都要畀說話人聽係咩玩法?
我就係想講呢點 啲人死chur住話乜唔應該慳呢一點
我老豆成日講 慳個一千幾百唔通會發達咩
得閒入下財經台啦 隨時連登最高汁既手足係哂果度
同我屋企都幾相似
好安於現狀
我都係無房訓
依個問題我諗左好多年都講左好多次
但佢地都覺得無問題
我無能力改變佢地既思想
不過我都係好愛我屋企人
係 錢一直係搵番黎唔係慳番黎
不過窮人唔會明 最慘係將呢d垃圾思想傳比下一代
真係 講真啊 佢地年紀都唔細 之前咳左兩三個星期都未 又唔肯出去睇醫生 覺得好少事 睇醫生用得幾多錢 又唔係成日睇 拖住黎搞 真係小病變大病 佢地成家都係覺得睇醫生係曬錢曬時間
好父母應該寧願慳自己
但對仔女絕對唔慳得
成日見到你啊
我父母就係咁
搵得多先儲得多
老老77 一早已經放棄左同時事台班傻鳩嘈 係你仲咁有心機覆佢地 呢度唔係細蚊仔就係雙失憤青
你係咪我女朋友
講d野同我屋企一樣
公屋囝囝?
好父母應該教仔女點開源
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞