Netflix集中討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
我都睇緊 去到20 集開始亂鳩咁黎
money heist part 2要轉去邊度睇
有冇紀錄片推介?最好係有令人反思既性質

The Keepers
教會幾十年放任一個性侵案神父搞過過百人
加埋殺人滅口

當係了解下教會、社會、人性嘅陰暗面
超時空保衛團
見有穿越好多真實大事件
好唔好睇?
睇曬
the end of the fucking world
stranger things
black mirror
仲有咩劇睇
breaking bad未睇過但好長
真係有聽話執返正個look
A Series of Unfortunate Events Season 2 | Official Trailer [HD] | Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=h0QIw3Sb4nA
睇完black mirror white bear 嗰集
劇情冇乜嘢 唔錯
但個女主角煩到仆街 成套嘢42分鐘
佢就喊足叫足30分鐘 把聲又難聽
睇到後段忍唔住停咗 再過5分鐘先繼續播
我媽問我睇咩咁鬼嘈 係咁喊
有得睇shaun of the dead呀
睇完black mirror white bear 嗰集
劇情冇乜嘢 唔錯
但個女主角煩到仆街 成套嘢42分鐘
佢就喊足叫足30分鐘 把聲又難聽
睇到後段忍唔住停咗 再過5分鐘先繼續播
我媽問我睇咩咁鬼嘈 係咁喊

呢集慨念上唔錯
但個女主角D戲好屎
D表情無乜變化一味好誇張

勁嘅演員可以用各種微表情就做到唔同情緒

black mirror我幾喜歡眼球裝左錄影回帶裝置個集
男女主角演得好投入
睇到兩人情緒慢慢變化
後期真係似兩公婆嘈大交
比到觀眾好似直擊一個高科技版帶綠帽故事

呢類一集一短故事嘅戲
劇本要度好係好難
搵到好演員去演都好緊要
有限時間要表現到角色起承轉合
係好考演技去感染觀眾盡快投入到個故事
睇曬
the end of the fucking world
stranger things
black mirror
仲有咩劇睇
breaking bad未睇過但好長

American Vandal
「堅」紀錄片
玩味性高

Manhunt : Unabomber
FBI史上最昂貴調查真人真事改編
啟發性高

Dark
超科幻,人物關係極複雜

Bates Motel
講主角成痴線佬之路,重口味之選
但都有D拖戲

Goham
如喜歡Batman世界觀或奸角可睇下
但睇多幾季會公式化同拖戲

Riverdale
第一季ok
角色討好又有D懸念
第二季劇本好爛好拖戲堅失望
Take Your Pills | Official Trailer [HD] ] Netflix
https://www.youtube.com/watch?v=X6Xebo1pngM
13TH
關於美國種族議題
出現好多令人髮指既種族歧視待遇同不公義
美國表面上宣揚種族元化
但黑人至今仍然受到法律「壓迫」
以另一種方式延續奴隸制度
睇到我哇哇聲

Rotten
食物安全的問題
揭發背後不為人知的真相
睇完之後咩都唔想食

Mission Blue
環保題材的紀錄片
探討呢60年海洋生態既變化
見到珊瑚白化、死亡真係好可惜
A Series of Unfortunate Events S2
有套講童兵 有無興趣
暴走?
好格硬黎
之前有教父2架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞