Netflix集中討論區 (4)

1001 回覆
25 Like 1 Dislike
The Ritual有冇人睇左?
Mute 到底 Netflix 係咪乜都冇睇就狗衝俾錢啊 Duncan

其實成個荷里活都缺乏好劇本供應 唔少戲都係因為個劇本衰而搞到好柒
都唔講主角同條女啲感情戲有幾老土,
Paul Rudd同四眼金毛有幾場戲直頭可以抽出嚟放上youtube比人恥笑
睇完the end of... Alex
想問下香港版多唔多4K野睇
因為見有三個PLAN 但我其實自己係房睇
之前睇orange is the new black
但應該冇4K...
基本上 Netflix Original 都會有4K
可以參考呢個網
https://www.whats-on-netflix.com/lists/4k-titles-on-netflix/
想問下香港版多唔多4K野睇
因為見有三個PLAN 但我其實自己係房睇
之前睇orange is the new black
但應該冇4K...

你房4K電視有幾大?
如3x"內正常距離睇
4K唔會sharp好多
除非聞mon睇

大電視坐得唔太遠睇先會易睇到4K個分別
但大電視最佳觀賞距離係好遠
只係香港好多人無位坐太後睇
咁計 姐係唔洗睇4K
普通PLAN都夠?
有冇得中英雙語字幕 想邊睇邊學生字
睇晒everything sucks, 幾失望
近排咁多用teenager做主角o既劇, 呢套都算做得幾差下
呢幾年票房Top10都係漫畫小說改編、續集
好少有原創電影彈出
無呢個功能
睇吓會仆幾多部

Last October Netflix chief content officer Ted Sarandos said the streaming platform was aiming to release approximately 80 original films in 2018.
https://www.screendaily.com/features/15-netflix-original-movies-to-look-out-for-in-2018/5125738.article

如果80套入面有一套係真係好睇的我都已經收貨
我完全唔理解Netflix電影策略
憑住投資十部爆一部既心態?
成日睇到伏戲 真心唔好受
要問下 netflix 班高層到底係想用量取勝定係真心想拍好戲

其實係成個荷利活電影都低質左
好多劇本好差或未做好都燒錢拍出黎
之前上映有套Snowman
官方講左劇本未搞完拍漏好多景都照上映
投資十部爆一部已唔係個別問題
係成個荷利活都係咁

係同樣嘅製作水平
Netflix就算燒錢都未必有幾多好劇本嘅戲
依家我入場睇荷利活片真係要精挑細選
好易中伏
或者講係注重CG嘅年代
好多戲連一劇之本嘅劇本都忽略左就開戲
劇本爛
你搵神級演員加AAA級CG都救唔到
Mute 到底 Netflix 係咪乜都冇睇就狗衝俾錢啊 Duncan

其實成個荷里活都缺乏好劇本供應 唔少戲都係因為個劇本衰而搞到好柒
呢幾年票房Top10都係漫畫小說改編、續集
好少有原創電影彈出

改編唔緊要
係怕連改編都差過原著好多

前排套與神同行
漫畫同電影雖然差好遠
但兩者都劇本算好

但其他好多改編電影都比fans鬧差過原著好多
今日一口氣睇完 the same sky 幾時有第二季
有冇人睇左鋼鍊真人版
隻合成獸
岩岩睇完Dark
睇到一頭霧水 但啲畫面拍得好撚有mood

但我覺得好彩過st
要睇字幕 無得聽住睇其他野 有啲攰
係youtube搵左啲explained video黎睇
明返多啲人物關係
係 轉英文配音又好怪
好鐘意佢入面講時間同宇宙既嘢
等出第二季
有冇人有睇everything sucks?
Dark真心正
但佢仲有好多野未解釋返
睇曬, 唔多掂, 我畀6/10分
主題好模糊, 又唔係講友情同成長, 又唔係講熱血拍戲, 講愛情就講阿叔大嬸最多
連角色都唔太work...女主角戲屎, 男主角乞人憎集集喺度發牌氣周圍屌人
都幾失望, 諗住90年代做背景會幾有趣, 但睇完覺得套野係咪90年代根本冇關係
多謝netflix令我睇少咗好多伏片,本身好想睇paradox同mute,而家唔駛浪費生命
嚟緊淨係期待annihilation,唯一一致好評嘅netflix電影
多謝netflix令我睇少咗好多伏片,本身好想睇paradox同mute,而家唔駛浪費生命
嚟緊淨係期待annihilation,唯一一致好評嘅netflix電影

鋼鍊真係令我大開眼界
真係唔差,氣氛渲染得好,呢類戲通常一開估就開始唔掂,
呢套開咗估之後仲keep到恐怖感,配樂攝影幫到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞