2018繼續追擊永光堂恩典之家

874 回覆
332 Like 6 Dislike
一:禮拜一最輕鬆,因為過左最忙既禮拜六,日,但有時如果你負責禮拜六團契既話,禮拜一點都要去永光中學諗稿,不過都算係成個星期最hea既一日

二: 禮拜二放學後05:00-07:00 有個祈禱會,要去永光中學六樓小禮堂,唱下詩歌祈禱,祈禱內容多數都係話今個禮拜要幾多幾多人,希望活動良好之類,咁我放左學就會過去,有唔少助導都要早啲收工趕過去,完左當然有團聚,互相為手為禮拜六人數加油,返到屋企大概8-9點

三: 報數,不停要搵新人,不停要call 朋友。

四:返學前朝早六點半要去樂富永光堂參加晨更,姐係早上祈禱會,當時我肯定超過7成人都訓緊教,不過無計,因為唔去/遲到又係一堆morning calls。

五:報數,而且係最大壓力既一日,仲要confirm 啲人記得時間地點,因為每個人都好大壓力, 根本無人會好聲好氣講野。

六: 團契,完左團契會有團活動,姐係分開團咁玩,玩完大概8-9點返屋企

日: 崇拜》家會》團活動, 團活動多數係團內通返呢個禮拜有咩做得唔好,下個禮拜目標係幾多,返到屋企最早係7點
-------------------------------------------
Quote返樓主, 其實都大同小異. 除左1至日有standard既schedule / task, 其他時間可能會小組開會, 查經... etc. 暑假仲痴線, 有一連串大型活動, e.g. 水game, 籃球足球比賽, 嘉年華, 佈道會. 呢D大型活動對人數要求更高, 辛苦到仆街. 咁搵唔到人返點算啊?

做街報, 即街頭訪問, 實質就做完個訪問人拎contact,之後... 你明的
F1新生註冊係天主教學校門口街報中伏
翻左一年無翻
基本上每年最少喊2-3次
果啲佈道會仲慘

恩典之家大型活動係要超過1000人
大型活動例如
1. 佈道會(搵個導師上台講下人生有幾多無奈不滿,快啲黎主既懷抱啦)
2. 1000G暑假(暑假活動,係永光書院霸哂,有水戰果啲
3. 恩典大旅行(去BBQ) 通常都唔會有幾多人想去,仲要好撚辛苦

大型活動要每晚報數,係!每晚!
每晚update,每晚都要R朋友同學
仲要做街訪
頭先返到屋企 無留意有人已經講左街訪/街佈

講多啲咩黎先,成日講報數
咁你一個毒J,雖然你周圍都係朋友同學,但你都唔會每個人問佢去唔去教會,因為件事真係柒

就好似Sales 咁,你好難向識你既人落手

唯有係街頭做問卷 隨便呃下你手提電話,對像都係小學至中學,飛仔飛女會skip, 內容大致如下:

「你好,我地最近諗緊新活動,想問下關於活動方唔方便做個問卷?」

「我想問下你暑假/禮拜六日 最有興趣既活動係咩,例如話劇,音樂會,籃球足球,玩board game?」
(呢個時候好多人都會中招)

「其實我地教會都有舉辦呢個活動,如果你禮拜六日得閒會唔會黎一齊玩?」

之後抄底點叫佢,電話同埋大致年齡咁,再搵日打比佢,扮熟再拉佢返黎,年中唔少人中伏。

啊!完左街佈 要同助導講 拎左幾多個電話,另外問卷答左乜係唔會有人睇架!
佢地話咁努力係要傳福音
但實質係好似跑數咁
數字代表左你有幾努力...

而且果啲導師 重質不重量,覺得自己行緊大道
間教會仲行緊階級制

因為佢呢啲盲目競爭風氣 令到唔知幾多想認識上帝既人走左
宣道會屯門堂都係一樣,垃鳩圾
12年前我都開始返 返撚左六年就走撚左
都見盡好多黑暗
升左做家員 又比人降左 又升返
成件事好撚on9
麼牙
慘撚過返工
痴撚線
[quote]信耶穌信得咁有趣既
唔夠大聲會比上頭鬧
佢地話咁努力係要傳福音
但實質係好似跑數咁
數字代表左你有幾努力...

而且果啲導師 重量不重質,覺得自己行緊大道
間教會仲行緊階級制

因為佢呢啲盲目競爭風氣 令到唔知幾多想認識上帝既人走左
返教會返到要不停咁call人追數
咁都仲有人肯去
乜唔係神愛世人既咩, 唔通跑唔到數就唔係人
日日都要諗活動 又要搵人返教會
搵唔到個目標 又要係度喊
問點解搵唔到人返去 係
超級on99兼浪費青春
純粹諗住入去溝下女咋喎😂
拿撒勒有冇人返過
跑唔到數除咗俾人鬧同排斥,仲會有啲咩?
返教會都係想有個地方可以減壓
點知最大壓力就係個教會
樓豬係咪返緊工做音響
唔係啦 再估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞