2018繼續追擊永光堂恩典之家

874 回覆
332 Like 6 Dislike
咁撚on9
返教會返到仲慘過返工,真係好柒
巴打post多d野比人睇啦
唔好相認
恩典之家報數

是咁的,每個禮拜三,五,六夜晚都要報數。
咩係報數?就好似Sales 要搵客咁,教會會員要搵新人(上位者稱小羊)參加每個禮拜六下晏三點既團契。

好似到九點半定十點半,其中一個導師叫Frankie (醫學會既人?)就會Upload 各團參加人數既資料上網,應該呢個網仲健在,但網址我就唔知喇,有無人可以提供?
(三同五係報禮拜六團契人數,禮拜六就要報周日崇拜人數)

如是者,每個禮拜導師就會比壓力助導,助導比壓力Leader(通常係團內小團做得耐少少的家員,leader 有2-5 個家員幫手),再如是者比壓力新人,去叫佢地朋友返來

報數原意如果係想清楚幾多人會去,係無問題既。但係恩典之家既上位者唔會係咁諗,佢地每個禮拜都會有目標,如果某個禮拜人數好少,咁大家都會好沮喪。等緊禮拜日比人照肺。
gf好似係家員 ...
果時既我仲讀緊初中,講下一至日既流程比大家聽。

一:禮拜一最輕鬆,因為過左最忙既禮拜六,日,但有時如果你負責禮拜六團契既話,禮拜一點都要去永光中學諗稿,不過都算係成個星期最hea既一日

二: 禮拜二放學後05:00-07:00 有個祈禱會,要去永光中學六樓小禮堂,唱下詩歌祈禱,祈禱內容多數都係話今個禮拜要幾多幾多人,希望活動良好之類,咁我放左學就會過去,有唔少助導都要早啲收工趕過去,完左當然有團聚,互相為手為禮拜六人數加油,返到屋企大概8-9點

三: 報數,不停要搵新人,不停要call 朋友。

四:返學前朝早六點半要去樂富永光堂參加晨更,姐係早上祈禱會,當時我肯定超過7成人都訓緊教,不過無計,因為唔去/遲到又係一堆morning calls。

五:報數,而且係最大壓力既一日,仲要confirm 啲人記得時間地點,因為每個人都好大壓力, 根本無人會好聲好氣講野。

六: 團契,完左團契會有團活動,姐係分開團咁玩,玩完大概8-9點返屋企

日: 崇拜》家會》團活動, 團活動多數係團內通返呢個禮拜有咩做得唔好,下個禮拜目標係幾多,返到屋企最早係7點
少年團唔比拍拖架喎
睇完真係笑左出聲 好撚痴線
唔比拍拖係第一大原則,你拍左拖會叫你
一係分手一係離開教會
兩者都會無左家員身份

咁啲人點拍拖結婚?永光堂恩典之家係可以升團,18歲就可以由青少年團去青年團,果度就准比同基督教徒拍拖。但係恩典之家好想你留底,做助導幫手,通常見你做左5年家員以上都會升你做助導,留係青少年團幫手。

呢啲人都可以同青年團既人拍拖,但係人生大部份時間都比左教會,仲要係青少年團,咁點算?

記唔記得我話有兩個導師最大最惡的,佢地就會拙合啲助導一齊。試下拍拖先,做得助導通常都20歲以上 又返左好多年(唔比拍拖的)教會,好多都一定未試過拍拖,所以指定左個兩個助導往往都唔會分手,而且分手/拍拖係要同全個家交代的。

以我所知,恩典之家真係有好多對助導一齊左,仲結埋婚,好多都係初戀。
恐怖,連婚姻都要控制人
恩典啲人見自己多人就對人態度極差,無禮貌,成個青少年團都憎佢地㗎啦。希望樓主講多啲嚟方面

利申:以前返錫安
唔好怪佢地,恩典個啲導師成日都話恩典人最多人最勁,要霸課室霸禮堂,其實呢啲傲氣咪又係上位者灌輸,返得青少年團既人可以有幾成熟?佢地會目中無人唔係無原因
家衫,做家員就可以比錢買
有冇導師相睇
留名
差唔多廿年前(98-99)讀Form 1返過一年仰望
果陣做新人班友冇乜比壓力我,淨係個個星期chur我返團契同崇拜,但已經覺得好煩
不過科技又冇咁先進,啲人要搵你都唔係易,當然放飛機都會比人用電話轟炸,但只要熄電話問題就可以解決
番教會番到好似黑社會吹雞咁 痴撚線
利申:細個比人帶去教會6年都唔信
巴打唔係好做到野wo
樓主比d力水啦
即係我gf暪住班牧師同我一齊!?
因為班友知道一定唔俾
痴撚線
幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞