2018繼續追擊永光堂恩典之家

874 回覆
332 Like 6 Dislike
一個家員又真係死
冇可能啦
推到佢收皮
有冇老鬼可以講下暑假退修營
其中有年玩體虐 搞到腳板底生水疱
退修營比錢買難受

當年比500-800入家園camp做on9野
比咁貴仲要受苦先on9
長洲
有冇老鬼可以講下暑假退修營
其中有年玩體虐 搞到腳板底生水疱
長洲

佢地既退修營應該類似天主教既避靜
應該可能去長洲思維靜院
癲撚到咁,有啲想去見識下
依家有好多野變左
但係大體(制度、層壓玩法)

利申:家員岩岩走
大體冇變
想問吓間野係咪拉咗好多00後返?
番咩家?
小心比人洗腦
永光好似差聖文德幾皮喎
係中學生就拉
想知多啲依家點凌虐人
返教會都要用好多錢的?

我初中果陣好窮 要儲錢交團費 又要比十份一

(團費每個月大概幾十雞,用黎洗係自己團既支出,好似物資果啲)
(十分一就係教會 收你整體收入既十分一,係教會最大的收入來源,永光堂係資產係幾億計,入哂去傳道人個戶口度)

返教會又要買團衫/家衫/大組褸,星期六日又要返教會午餐,果度啲野都唔便宜

平時約左同學假日食飯都要借住先,真係陰功

而1000G (G讀 激)暑假係恩典之家一年一度吸金項目,好似AIA咁,要買遊戲卷先可以玩,好似五蚊張。

開始時每團都要儲錢,整定個基金,叫定哂啲新人帶錢黎,贏左啲遊戲就有分(point),但係就無公仔呢啲獎品,我記得係贏左有個獎杯定零食,加一人一支可樂咁cheap

你話新人係外人要比錢都算,但我地呢啲內部份子先比錢最多

往往都要逼啲新人交出50-200雞,自己再出幾百蚊。奇就奇在,工作人員都係教會既人,姐係無人工收的,同時佢地自己都要交錢比個團玩,啲錢真係唔知恩典之家點撚用喇
以前返去,第一日返去咩都未講未做,就有個家員走出嚟話唔俾拍拖
你狗公樣
所以伍山海條撚屌牧師先可以渣靚車
住豪宅
仲比個垃圾仔去外國讀書
初中冇乜錢 有D活動e.g. BBQ 家員點都要俾錢. 星期日完左祟拜去食lunch, 助導果班或者係大我地少少既都有錢食飯, 自己就要走左7-11買個平平地既丁飯 再過去同佢地一齊食. 有時冇錢扮唔肚餓佢地都會同你share. 但咁樣你都唔好受啦 退休營講左唔去 但個個都叫你去 叫到你都唔好意思唔join, 問屋企人拎$500 俾佢地屌左一獲, 佢地都唔鐘意我返教會
新堂(杏林街高塔)先cap到水
好多人有錢到搭的士去崇拜
邊個助導咁衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞