2018繼續追擊永光堂恩典之家

874 回覆
332 Like 6 Dislike
其實參加出面社區中心既活動仲好
又有資助平好多
又可以開心咁享受

永光書院少年團係訓練奴隸
第時大過左就有回報收益
有班人幫手做牛做馬,又送錢比你
好慘
感同身受,仲要唔可以借錢比人
姐係見到人地有難 係唔可以幫佢地
要助導先可以
啲錢比哂間教會 差唔多日日都饑饉日
助導緊係想你去
漏左講10份1奉獻 講真一個中學雞,仲要初中, 根本係冇收入. 但我每個月都有交, 因為唔交導師會搵你傾計 係導師 唔係助導. 佢問我咩原因, 是咪屋企有困難之類. 屌 common sense, 讀緊書邊有收入, 根本俾唔到先係正常. 10份1咪就係講緊你收入既10份1 收入=$0 0既10份1都係0. 但冇架 導師會叫你盡力交, 所以我每個月都係幾蚊咁交

再者, 每個星期日崇拜講道完都會奉獻, 即係傳果個袋, 次撚次冇錢但都要做樣放D豪子落去, 真係渣乾渣淨 宜家諗返都覺得on9
邊方面凌虐,我都愈做愈hea,所以冇乜壓力
依家改左(唔知以前係咪)奉獻可以唔比小錢,可以寫一張立志卡,但係我會嫌麻煩寫完比導師check住索性放小錢,一個禮拜2蚊連助養黑人改變一生都唔得咪當豪比佢

跟著十分一就唔交會話你逃稅(因為你係天國既子民),交0蚊都得既,不過個奉獻封有幾多導師助導睇過就唔知了
咁緊係會睇啦 屌
諗返都on9 以前勁誠心誠意去奉獻
覺得上帝會收到
+1
其實到最後只係想講永光少年團將信仰變左質

1.唔比拍拖、升團拍拖要有好野限制令到人生比擺佈(厄殺人之間既愛)

2.活動太過著重好玩(見人見智)而冇信仰意義,加上花費一般青少年難以負擔(家員基本上要參加全部活動(最禾味退修營700-800蚊/人,仲要食數,即係定一個目標入營人數,唔到目標就要填番唔夠既人既錢,癲上黎係千幾二千蚊)+十分一+團費+唔係住附近既車費[計過,我一個月要搭多200蚊因為癲上黎禮拜三四五六日都要番])

3.重點放左係要邀請新人番黎參加聚會,導致家員被迫捨棄時間去做其他有意義既事(讀書、運動[講起運動有次家員group埋個導師要人退曬d校隊.]、義工、進深信仰,甚至休息),令到信仰本末倒置,令成個中學生涯搞到一pat屎咁,自己搞到咁身邊d人都唔會想番黎啦

4.家、團、組別之間存在惡性競爭,信徒之間理應互相幫助,但搞到大家表面平靜,但係水火不容(我既導師助導都不斷表示我地恩典之家係最出色,並曾經說過其他家的不是,團之間亦是,只是比較少),令到大家之間既溝通好虛偽,for example,有個弟兄既衣著比較韓風,另一個弟兄就係佢背後同我講話佢乸型。

5.未諗到 所以到此為止
牧師代收
要比人check
即係寫得唔合助導心意就比人屌啦
根本番永光堂好難有私隱
冇屌
係我諗唔到寫咩
整個list
我試過比人屌
話我唔太愛主
話我唔寫d同神有關既野
不能同意更多

比較文化,功利主義都根深蒂固既時候,翻教會既本質已經改變曬,一個暑假係可以做好多無謂既活動,其實又冇咩得益係為左競爭人數,咁浪費時間既只係自己。

當權者其實都發現到呢個問題,但係單獨為左牧區既發展同埋多新人,多人既教會先可以cap水做大,而放棄左我地既靈性,最後剩得既只係得翻班奴隸係度追數(有量冇質)

恩典係每年都包全個營地既
我有一年都要填數
比父母迫呢
push
不如組團係佢崇拜去搞事
利申:前紅衫 藍衫leader
本身基督教已經否定哂耶穌所留俾世人既七件聖事
總有好多法利塞人以耶穌既名去做啲違背道德同良心既野
想點組
一開始點會知?你知道果陣已經走唔甩
幾耐前啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞