2018繼續追擊永光堂恩典之家

874 回覆
332 Like 6 Dislike
其實宗教真係好on9
細個因為老豆係教會做所以有返
但果陣已經覺得好心寒
d人永遠都好似對住你笑但又唔知點解
再睇返咁多極端化左嘅基督教
跟本就係利用緊人性嘅弱點去奴役佢地

不過啲正常嘅教會,閒中返去都好。起碼佢地唔會逼你信,仲可以同你做fd。
推 講咁耐都冇咩圖睇
想知依家恩典係咪衰退緊
仰望之家成班痴線佬
中間果個白粉仔
仰望有幾個姐姐幾高汁
Who
左一同右一都識
係呢間野返左十年以上
十幾年前比人夾左(夾埋右)去舊永光中學幾次, 邪教不了
仲番緊?
啲人舉哂手真係癲癲地
同埋佢地拎住啲野黎唱歌仲更加戇鳩
睇完個POST D回憶番哂來, 當年番左3,4年,做家員, 都係好熱心果堆, 個個星期都要跑數搞活動, 最辛苦就係暑假果段時間. 上邊講既蘭子勾鼻FRANKIE全部都識 我果陣番恩典之家晴朗團 最後因為拍拖斷正比人趕走左 果日真係解脫日
之前去元朗錦光堂睇個朋友浸禮
點知去到個禮堂,分左好多組人係度大嗌,
有啲組叫口號叫得唔夠大聲,有個疑似組長既人就鬧佢地 “要再大聲啲,唔夠大聲啊,無食飯?”等等,個個人鬧人都幾串下

我望住佢地,真係O撚晒嘴,唔知佢地做乜鳩

本身之前都去過另一個朋友既浸禮,唔同教會既
但人地個浸禮好正經,好莊嚴,正常好多
無啦
浪費人生
仰望可以中學生見識到好多人性黑暗面
YES, 而家都番左其他教會. 只不過永光將佢地包裝成好似保險跑數咁既型式真係好有問題
當年都浪費左7年光陰
做過家員既你地有冇得救確據
仆街,上年聖誕爭啲中撚咗伏
有個大學同學返呢個堂

約我去聖誕崇拜
好彩中學已經畀自己學校嘅教會陰過
唔再信基督教
所以無去
我大約08/09-11年個陣都有返呢間鳩屎教會 未做家員個陣對你不知幾好 一做完家員就對你惡到閪咁
逼我日日要做靈修 做完靈修要打比其他同組家員分享感受
我就成日搵新人 搵到身邊啲同學一聽到我講教會野就走開十尺遠
Check我私生活 Facebook post張相都話兩句
最後到左11年年頭我頂唔鬼順唔返 助導同其他同組家員日日打電話比我但我唔敢聽 搞到我心理壓力勁大
最慘嘅係 當時我學校有個呀sir又係返同一間教會 係另一個團嘅助導黎 所以係我失之後我個團嘅助導就叫呢個呀sir係學校摑我出黎 捉咗我傾咗兩個小息 最後我堅持話唔返啦 呢個呀sir從此係學校針對我 一針針左六年 痴撚線
邊個阿sir?
啫係巴打係高小返咗三年(08/09-11)
中學再畀人針對咗六年
定係你頭尾讀咗九年中學
小五定小六開始返 中一下學期咗一排唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞