[本土史學] 南粵史綱要

417 回覆
166 Like 3 Dislike
未完待續﹐歡迎討論
呢件事係咪冇辦法逆轉?
南粵民族係咪難以再係現世出現?
陳云根嘅華夏派思想都係咁上下嘅嘢發酵而成?
係咪之前成班巴打一齊寫嗰份?

作者係執經生
留名
客家人表表者真係陳云根

冇錯﹐佢繼承嘅小中華思想同華夷變態﹐其實非常符合佢客家人諗法
呢件事係咪冇辦法逆轉?

民族意識一但出現﹐就會極為頑強。愛爾蘭連語言都接近被英格蘭滅絕﹐都不減其民族鬥志。

今日嶺南四民族(含香港)﹐已經好難再成為單一大粵民族。當然﹐共同利益上有好多合作空間
呢件事係咪冇辦法逆轉?

陳雲其實冇發明新思想﹐只係將客家人嗰套喺香港套用多一次

佢嗰套小中華思想嘅問題係﹐承認帝國體制嘅合理性﹐極容易受到帝國統戰
雖然我轉載呢篇文章,但我個人並唔係完全同意作者嘅見解嘅。

喺民族定義上,作者嘅定義似乎更近似「族羣」(Ethnics),而非現代意義上嘅「民族」、「國族」(Nation)

點解咁講呢?民族主義喺歐洲出現然後擴散全球,其背景喺瓦解帝國秩序嘅。

族羣(Ethnic)/共同體(Community) 只有有意圖建立獨立嘅政治秩序時,先叫民族。

單一民族建立嘅國家,就係Nation State。

歷史上廣府客家潮汕有無民族意識呢?似乎冇乜。(有陳炯明等少數例外)

佢哋不過喺透過宗族建構,去爭奪帝國內部話語權,而欠缺建構獨立政治實體嘅意圖。

佢哋嘅意識形態,喺承認帝國秩序嘅。呢樣野就同現代民族主義相抵觸。

所以作者所講嘅「民族發明」,充其量喺「族羣發明」

廣府人爲例:
北宋形成 Ethno-linguistic group
明中葉形成 Ethnic Group
Nation? 今日都未建構完成,反而香港臺灣更領先一步
因共同利益構建一個南粵國
再不斷聯繫三大民族 不含香港 香港獨立
會否到最後演變成現代南粵民族?
但對現時粵人尼講,係帝國既利益應該重係大,但北佬其實一直都唔信粵人
朝鮮大和又點脫離中華惡咒?
留名
客家源自畲族呢個講法有冇咩根據?
南粵國

一個國家
兩個州份
三個民族
吳魏交趾之戰 第一次聽
吳魏交趾之戰 第一次聽 to
留名學歷史
朝鮮大和又點脫離中華惡咒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞