[本土史學] 南粵史綱要

417 回覆
166 Like 3 Dislike
根本中國大地就係東亞圈一直而來既經濟中心,得此地者就會有實力,千百年來民族,帝國就係不斷爭奪此地,咩撚野華夏民族根本就係on9

睇下族譜先講啦

無歷史既人做假歷史, 屈D有歷史既人, 笑撚死人

百家姓話我係北魏鮮卑族改漢姓後人,咁我又係唔係華夏遺民?

咩姓呀???
有無族譜呀???
你唔係華夏遺民代表其他人都唔係呀
無歷史既人做假歷史, 屈D有歷史既人, 笑撚死人:o

個邏輯就係
你要話「嶺南人」係華夏之後,就要證明到絕大部分人都係
要反證,只需要少數例子
我呢啲直頭連族譜都無,上兩代係南洋孤兒
話我係華夏之後同話我係火星人之後係差唔多咁無稽
族譜係假
上面咪講咗

南粵族認華夏賊作父

百家姓話我係北魏鮮卑族改漢姓後人,咁我又係唔係華夏遺民?

咩姓呀???
有無族譜呀???
你唔係華夏遺民代表其他人都唔係呀
無歷史既人做假歷史, 屈D有歷史既人, 笑撚死人:o

個邏輯就係
你要話「嶺南人」係華夏之後,就要證明到絕大部分人都係
要反證,只需要少數例子
我呢啲直頭連族譜都無,上兩代係南洋孤兒
話我係華夏之後同話我係火星人之後係差唔多咁無稽

我呢啲水上人由南粵國傳承落嚟
基本上同華夏冇乜關係
留名
我完全明白假歷史, 原來係D無家鄉既人圍爐取暖
而唔係追尋根源

追尋根源大家都係非洲人囉得未呀
華夏最叻做假歷史
北方殖民南方係事實,南方人血統一早溝雜晒,但唔代表我就要去奶北方人鞋底爭住認做支那囉
北方殖民南方係事實,南方人血統一早溝雜晒,但唔代表我就要去奶北方人鞋底爭住認做支那囉

嶺南喺中原人殖民時期
根本就無大屠殺或者本地人大遷徙嘅記載
咁嶺南人主要唔係混種,又會係乜嘢?

如果係北方遺民,我肯定佢鮮卑突厥血統會多個上古夏人
留名

嶺南喺中原人殖民時期

根本唔係混種
只係消失身份認同

嶺南喺中原人殖民時期

根本唔係混種
只係消失身份認同

無咗身份認同係第一步
之後就唔當其他人係「非我族類」
繼而完成「同化」(即混種)過程

嶺南喺中原人殖民時期

根本唔係混種
只係消失身份認同

混種我認為都係,因為咩中國人全撚部都係各民族混種。根本睇歷史最好係睇地理史,睇一個地方既文化歷史變遷。除非你漢族好似Jewish 咁生存,保持血統純粹,你就可以以民族作歷史本位。
留名

嶺南喺中原人殖民時期

根本唔係混種
只係消失身份認同

混種我認為都係,因為咩中國人全撚部都係各民族混種。根本睇歷史最好係睇地理史,睇一個地方既文化歷史變遷。除非你漢族好似Jewish 咁生存,保持血統純粹,你就可以以民族作歷史本位。

南粵族主體仍然存在
有混種 但呢個意義上嘅混種
並唔係漢人華人個種滅人地族
留名
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%BF%E4%B8%9C%E4%BA%BA

//基因分析
研究顯示,大部份廣東人的Y-DNA(父親的祖先)是漢族,而大部份廣東人的mtDNA(母系祖先)是百越族。[5][6]只有講廣西平話的人和水上人沒有漢人的DNA,是真正的百越。[7][8]

廣東人父系:越人O1血統20%,秦漢漢族血統20%,唐朝漢族血統30%,宋朝漢族血統30% ;廣東人母系:越人血統80%,漢族血統20%。//

母系 80% ... 即係華夏入侵者對我地既祖先, 女姦男殺
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%BF%E4%B8%9C%E4%BA%BA

//基因分析
研究顯示,大部份廣東人的Y-DNA(父親的祖先)是漢族,而大部份廣東人的mtDNA(母系祖先)是百越族。[5][6]只有講廣西平話的人和水上人沒有漢人的DNA,是真正的百越。[7][8]

廣東人父系:越人O1血統20%,秦漢漢族血統20%,唐朝漢族血統30%,宋朝漢族血統30% ;廣東人母系:越人血統80%,漢族血統20%。//

母系 80% ... 即係華夏入侵者對我地既祖先, 女姦男殺

血統上, 我地可能係華夏, 但我地係承繼住百越文化和百越的意志
我係水上人
我係水上人

純種百越人
睇完之後覺得香港人既某啲想法同身份認同同果時百越人係好相似
趙佗認自己做越人,擁抱當地價值同文化,而當地人亦接納佢為自己人
係香港,香港人唔淨係講咩有咩血統咩外表就係香港人,而係信納與大部分港人相同價值同文化
啲北佬口口聲聲叫你做同胞、大家都係中國人,但係無著數既時候就叫你做咩馬來猴
心底認為你唔係果度出生長大,你就唔係佢地一份子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞