【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
Add左堆death metal著名作品落Spotify playlists, 慢慢聽。

Carcass - Necroticism – Descanting the Insalubrious (1991)

From wiki: While Owen acknowledges its death metal characteristics, both he and Walker expressed that they are more inclined towards calling their music on this album "progressive".

Morbid Angel - Altars of Madness (1989)

這張raw啲,係激進版80s thrash果種death, 爽啲。
自己寫歌啦
寫到我都想寫,自問對作曲一竅不通,都係玩下cover算
Shinhwa
T.O.P. (Twinkling of Paradise)

#korea #kpop hiphop dance
https://itunes.apple.com/hk/album/t-o-p-the-2nd-album/1060492784?l=en

首《Yo!惡童報告書》真係聽到我淚流滿面
我係聽shinhwa頭三隻碟長大,大部分都係反叛飛仔歌 到今時今日啲歌詞都仲好啱我聽。
呢隻係最影響我人生價值觀嘅碟,我好慶幸自己喺嗰個年代聽kpop學做人。

而音樂上影響我最深嘅應該係Jambinai。
中學時期我全心全意玩中樂聽中樂,但係其實覺得中樂啲聲啲歌真係好老土,好似殭屍咁一個殼但唔屬於呢個時代,直至聽到Jambinai隻ep

我冇文悅絲打咁幸運有實體朋友介紹indie音樂畀自己聽
中學年代啲同學都係聽日韓台pop多,去到大學以為讀art嘅人critical啲會多indie友原來都係冇
聽完我又冇乜厭惡感,反而聽到幾開心笑出聲

GBN多嘈野。如果我住喺首爾,我諗我會係呢個live house嘅擁躉
每個週末都去聽
呢場嗰五隊我都鍾意
我都鍾意Pakk
係你post出來先
我都無朋友介紹我聽indie 不過好多嘢對我來講都自然而然咁發生 無論電影音樂閱讀都好 我最熟嘅朋友知我有睇或聽啲偏鋒啲嘅嘢 其他普通朋友或者同事 完全唔知我嘅興趣比較少眾 去睇show都鐘意自己一個人去鳩跳
monsterhead唔好傷心
雖然埋單係6-1
但其實上半場係唔差
只要有美斯一切皆可能
我已經唔多想去gig了
企又好跳又好都好似無乜癮
唔緊要啦 今年有世界杯睇 睇吓德國贏冠軍啦一齊
睇德國衛冕失敗
真呀 人老左飲下酒就算

番工聽呢首確係精神爽利
支持音樂人
大家買多啲碟
Stream少啲歌喇
我都睇少左show
唔想企/un
支持巴打 雖然我成鳩日po streaming link

冇睇
老西係我第二愛隊
是但啦
個other MSP係咪bandcamp? 48個plays就大拿拿成個幾
收緊風
應該去

https://dirtythree.bandcamp.com/album/she-has-no-strings-apollo

Dirty Three - She Has No Strings Apollo
#Australia #PostRock #Violin

想毒自自閉下 對外隔絕 聽小提琴個人好似好過啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞