【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
連登s busiest music nerd
話說前頭 我想講下我對依張碟既睇法先

我係一個傳統紙媒愛好者 咁所以當 Rolling Stone選佢地係1月 十佳新團 同時我幾鐘意既網媒Noisey又用一大篇篇幅去介紹同正評佢地既時候 我對佢地既成品係滿心期待

前面有巴打提到依張作品好完整 我係極度唔同意 首先係每首歌既感覺太單一太相似同時又好似每首歌都少左一忽咁 相信最大原因係樂手演奏伴奏技巧太平凡(什至差) 想模仿 Mazzy Star或者 Red House Painters模仿得太拙劣 個bass我直頭覺得係全程最煩鳩果part 我諗搵 Andy Bell上台都玩得好過佢

但隻碟係有正評既地方 主音把聲我覺得係okay Greg Gonzalez好有野心咁將自己把聲壓到好前 依個做法係dreampop入面唔常見 但係咁又引伸出另一個大問題

由於你把聲咁前同時背景又冇咩俾我聽 咁我肯定會留意你既歌詞 詞部份寫得絕對唔好
直白既詞我唔會去批評D乜 但有更大部份既詞係言之無物 對我黎講真係好難攪

依隻野俾我既感覺就係頭大身細 好唔平衡 好似後面既樂手夾埋去拱照 Greg Gonzalez咁
試想像 Oasis入面係4條 Andy Bell去搭一個 Liam Gallagher 係會係點既傻樣

5.5-6.5/10
依隻碟並唔乞我憎(至少冇某會然咁憎 ) 只係期望愈大失愈大 我未試過完整咁聽完依隻野一次 入面有D歌係okay 但重重複複既調調真係太令我審美疲勞

你每一次都講出我既心聲
https://www.youtube.com/watch?v=okdxPvqZR_w

早兩個月去東京買碟嗰陣最高興應該係見到呢隻膠
音質我唔理啦
鍾意既歌就算你係用支爛既結他 走音咁唱出黎你都鍾意聽

近排有啲情緒問題
甚至有啲驚自己有病
¢ Brian Eno with Kevin Shields The Weight of History + Only Once Away My Son
OK 我比錢囉

屌早排boxer reissue多隻7吋我都未買返校日
me too

如果係full set就仲正, 不過睇個封面同佢個款好似係1xLP就應該得boxer嗰12首
我睇中咗arcade fire debut EP, Boxer Live 同sufjan stevens
點先買到
不過上次睇佢香港live, 覺得變得post rock咗好多
辛苦你啦 有需要真係要去搵專業人士幫手 共勉之
遲到Slowdive
英國個RSD list 有d 唔一樣, 佢有suede, max richter, sigur ros/alex somers etc

https://recordstoreday.co.uk/media/5643/printable-product-list.pdf
好彩成功買到台北After Hours
極速sold out咗已經 .......................
Support 樓鹿,take care ar
Monsterony Headtano
Support +1 !!!!! 屌住阿樓鹿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞