【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
歡迎
呢到冇嘢多
gay佬最多
利申小妹都係新手
小妹刀系新手牙~
最中意嘅男歌手系Frank Ocean
最欣賞嘅樂隊系The National
最崇拜嘅女歌手系Liza Wang
好危險 我相信呢道大多數都係有棍
你傻Q左?
Call me indie post 之花
Teen Daze - Themes of a New Earth

https://open.spotify.com/album/2nriy2p6VrJTgsQLvXnjSV?si=oW1yFF9CRRymKY_Qm1VWsQ

歡迎咁多位小妹

Matthew Shipp Quartet - Sonic Fiction

Jazz, Free Jazz

https://itunes.apple.com/hk/album/sonic-fiction/1344813357?l=en

早兩日都提過一下佢 不過今次張碟感覺上好似普普通通咗少少 搵日再聽多次先
patrick wolf “sundark and riverlight”

舊歌rearranged

成班on9又圍爐
去咗.
有encore
btw 第一次睇惘聞,原來幾正
所以我一直做惘聞打手
佢件新Tee真係好撚靚
其實佢係咪拎鏍絲批玩tapping
聽咗一次之後 要聽多好多次!!!!!!!!!!!!!!
謝怪獸巴打推介
上年吹奏嘅時候都無聽?
好似真係冇 我連見過佢嘅樣嘅印象都冇
好彩佢屎忽痕推多次 你先無走寶
好嘢係要吹奏多幾次

無聊聽shoegaze
我都係無聊先聽
之前有位巴打介紹緊dream pop
等緊你

碟評仲寫緊(希望寫得成)
不過都想喺度講住幾句

隻碟嘅歌可以分做幾大類
第一類係派台歌(Jungle, Fire, Backseat Love, Not Afraid)
第二類係好明顯想令人wow一聲嘅歌(DMSPF, Lane Crawford, Rockstar, 破地獄, Sound of Violence)
第三類係特別慢(對某啲人黎講係悶)嘅歌(I.A.D., Tonight, 思想流浪)

第一類全數fail
Jungle太拖時間
Fire想串其他rapper得個快字,但自己都中埋招,搞到好難聽
Backseat Love冇特別
Not Afraid成首Supper Moment咁款,大家心中有數

第二類想玩得潮啲
但DMSPF, Rockstar同Land Crawford佢咬字咬得太實,唔match
破地獄同Sound of Violence幾好

第三類啲慢版就真係聽得出有變(以佢standard黎講)
而且handle得幾好
又有典型old school hip-hop唱片嘅感動位
我比較buy

整體黎講算係好過上隻好多
但feel到佢仲係解決唔到自己喺呢個樂壇嗰個老尷位
究竟我應該當佢係undergroud定係mainstream artist好呢?
我應該要求佢old school啲定係前衛啲好呢?
五年醞釀得出黎嘅嘢唔應該係咁

容我唐突講句
呢隻碟花心機既地方係用
但真係落評語
應得既都係
好撚難聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞