【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
wrong copy

順便當去個short trip
有碟呀不過唔係好襟聽
補返Sufjan Steven輸嘅遺憾 聽咗成日佢d歌

聽下流行曲

ambient
此乃ambient神人,幾乎每張唱片都被奉為經典
(通常我聽純ambient / highly minimalist既techno只是for meditative use
ambient有時聽完覺得唔錯 但轉頭已經唔記得係點...
唔好拎beach house同呢隻咁mediocre既比較ok
因為每次迷既感覺都唔同
我覺得好多我覺得好聽既純電ambient都係因為隱藏係入面既melody....
有好多我聽完會覺得
1. 係咪鳩作架
2. 我都作到啦
尖沙咀beach house級數
Deerhunter 又換人

http://4ad.com/news/880

Deerhunter have announced they will play two intimate New York-area shows before departing on a European tour in May. The band will be debuting both new songs and a new line-up.

Work has begun on a new album, with a single expected in mid-summer. The band’s last release was 2015’s Fading Frontier.
又幾正喎
第二首
話說前頭 我想講下我對依張碟既睇法先

我係一個傳統紙媒愛好者 咁所以當 Rolling Stone選佢地係1月 十佳新團 同時我幾鐘意既網媒Noisey又用一大篇篇幅去介紹同正評佢地既時候 我對佢地既成品係滿心期待

前面有巴打提到依張作品好完整 我係極度唔同意 首先係每首歌既感覺太單一太相似同時又好似每首歌都少左一忽咁 相信最大原因係樂手演奏伴奏技巧太平凡(什至差) 想模仿 Mazzy Star或者 Red House Painters模仿得太拙劣 個bass我直頭覺得係全程最煩鳩果part 我諗搵 Andy Bell上台都玩得好過佢

但隻碟係有正評既地方 主音把聲我覺得係okay Greg Gonzalez好有野心咁將自己把聲壓到好前 依個做法係dreampop入面唔常見 但係咁又引伸出另一個大問題

由於你把聲咁前同時背景又冇咩俾我聽 咁我肯定會留意你既歌詞 詞部份寫得絕對唔好
直白既詞我唔會去批評D乜 但有更大部份既詞係言之無物 對我黎講真係好難攪

依隻野俾我既感覺就係頭大身細 好唔平衡 好似後面既樂手夾埋去拱照 Greg Gonzalez咁
試想像 Oasis入面係4條 Andy Bell去搭一個 Liam Gallagher 係會係點既傻樣

5.5-6.5/10
依隻碟並唔乞我憎(至少冇某會然咁憎 ) 只係期望愈大失愈大 我未試過完整咁聽完依隻野一次 入面有D歌係okay 但重重複複既調調真係太令我審美疲勞
好耐冇喺呢度睇到碟評,要正皮
我見好多人聽 所以我都走咗去聽 有一兩首主打幾悅耳 不過 聽咗三四首就開始眼訓 未試過聽到一半成張聽 可能我比較少聽啲搖滾嘢啦
利申 聽開Ambient同Drone哩啲悶嘢
https://youtu.be/305ryPvU6A8

打手時間
Apple廣告
Spike Jonze執導
FKA twigs跳舞
Anderson .Paak新歌
唔好玩啦清
邊忽搖滾
唔係今年re-record我都唔知有呢隊野呢隻碟存在
你要上多啲來啦 我上年都po過佢哋隻Teens of Denial

We Lost The Sea - Departure Songs

Post Metal, Post Rock

https://itunes.apple.com/hk/album/departure-songs/1044167062?l=en

佢哋遲啲會去TTN出show 我自己之前就未聽過佢哋 一聽就覺得佢哋嘅音色係帶啲幾經典嘅後搖聲 聽多兩三首我個人有啲drone 搵日精神好啲再聽多次先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞