【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
Alexis Taylor (Hot Chip) “Piano”

個黑人女人段chorus 煩到...
九成有女人唱chorus嘅男人Hip-Hop歌都好難聽
我覺得我唔鍾意女人多多少少都係因為呢個原因

Btw條女自己隻碟係好聽
你吹奏親嗰d都會收皮 好似係
我對果d厚厚的黑人女聲都不大喜歡....
即使好似love the way you lie 我覺得chorus melody幾好,但都唔中意佢唱出黎個feel
Kendrick Lamar要睇埋下隻碟點,不過經典過就算
Frank Ocean個款唔志在
Anderson Paak要爆就應該今年會爆
Moses Sumney太嫩,要多少少時間
Vince Staples應該仲有進步空間
Nicolas Jaar仲係好好,問題應該不大
The National經過那些年都冇乜走樣
Flying Lotus唔知做緊乜
Drake已經紅到去另一層次
Coldplay柒撚到仆街
The Weeknd已經冇哂賣點
Sufjan Stevens肯出櫃就好
但偏偏呢啲style先會紅
Kendrick未回塘嘅 今次隻碟係因為套電影整 我覺得係幾夾套戲 但好聽就一般般
Frank Ocean唔怕啦
FlyLo係咪整電影soundtrack 聽咗首好正
隻soundtrack我覺得以Kendrick嘅標準黎講直頭唔得
為咗就套戲搞到冇哂特色
其他平時都ok嘅guest都柒下柒下
搞到我對佢將來嘅碟好有保留

Frank Ocean就算以後唔出碟我都心滿意足
Channel Orange太勁

Flying Lotus太耐冇出碟鳥
佢啲歌係要成隻碟聽先有意思
既然講開,不如每條友補充多幾句:

Kendrick Lamar
《To Pimp A Butterfly》個高峰應該上唔番㗎喇,《DAMN.》算係keep到嗰種火熱但始終都係差好多皮,黑豹我當係拎黎賺多筆名利嘅商業嘢,但之後真係唔可以再係咁

Frank Ocean
《Channel Orange》之後仲出到隻有90%功力嘅《Blonde》,我已經冇咩好投訴,佢似係嗰啲情願唔出碟都唔會做臭自己個朵嘅人,所以我唔擔心佢

Anderson .Paak
有Dr. Dre加持,成個Hip-Hop圈都暗撐緊佢,同Stones Throw呢個Indie Hip-Hop label有聯繫,又幫過Bruno Mars、Beyonce呢啲天王天后級數嘅人暖場,黎緊應該會被力谷

Moses Sumney
歌對我黎講係完美,名氣黎講就仲係太嫩,要多少少時間醞釀一下,不過痴到Sufjan Stevens都係一個好開始

Vince Staples
計歲數/年資嘅話,大家吹奏完Kendrick Lamar如果仲有閒情吹奏多個Hip-Hop artist嘅話,多數會考慮佢

Nicolas Jaar
出過咁多碟咁多歌,仲要隻隻都有啲新花款,冇一隻令人失望過,呢個真係內外兼備冇得輸

The National
去到佢地呢個年紀,之後就算變差,頂多都係老餅同悶,但唔會柒,更何況佢地so far冇失過手,舊歌又愈聽愈有味道

Flying Lotus
再唔出碟我就轉吹Kaytranada㗎喇

Drake
已經紅到去另一個層次,而且自成一格,冇咩特別好話,不過佢背後個producer 40已經冇咩貨賣,直接影響緊啲碟嘅質素,樂評人一定唔會繼續好似幾年前咁吹奏佢,街客亦似乎搵緊人replace佢個角色,so.....

Coldplay
柒撚到仆街

The Weeknd
同Frank Ocean同期,當年我睇好佢多過Frank Ocean,覺得佢啲歌大膽、進取啲,不過之後愈黎愈冇特色,最慘係佢又sell唔到靚仔,pop唔起

Sufjan Stevens
橫掂都唱埋gay片主題曲,傳佢係gay嘅風聲又傳咗咁多年,點解唔出埋櫃?咁就功德完滿㗎喇
屌佢老醒操佢媽B
尋晚由香港返東京俾CX空姐西面
咁趕時間冇剃鬍鬚又熱咪t 恤短打踢拖囉
係咁撚樣嫁啦
依排又忙已經好撚攰仲要遇到依d人真係心都灰埋
CX空姐已經西咗好多年
慣哂
空少會好啲

知己一聲拜拜遠去這都市
Downy 結他手過左身

Chaines - The King

Electronic, Experimental

https://itunes.apple.com/hk/album/the-king/1356664252?l=en

整體感覺係要比較多時間去消化嘅一張碟 但有啲歌係幾haunting 例如我cap圖嗰首 喜歡早期實驗電音嘅可以一試
啱啱喺bandcamp買嘢送咗隻cd, strings + piano, 又幾好聽

http://soundinsilencerecords.bandcamp.com/album/middle-ages

點睇呢首香港本土indie ?

https://soundcloud.com/fwink/fuckboy-12

https://www.youtube.com/watch?v=B33J6ziCjGY

聽住依首歌 覺得世界冇我容身之所
雖然負皮對我冇咩影響
但好想知俾負皮嘅人做咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞