【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XX

1001 回覆
16 Like 1 Dislike
3.8 聽my woman
#貴圈真亂
我老豆之前見到我播隻碟
問我呢個係咪陳潔儀

又真係少少似
我無整playlist 仲有我po嗰啲應該都唔太啱連登仔口味 anyway 睇到啱類型就一齊試聽吓啦

http://store.bravewave.net/album/three-movements

呢度有無人鍾意chiptune?
有冇聽toriena

ex個ex個ex
好撚複雜喎

Violet Cold - Anomie
one-man band from Baku, Azerbaijan
Black Metal, Blackgaze d fd

Starchild & the New Romantic - Language

2018新碟
Alternative 黑鬼野, 電電地
我好少聽呢d類型, 但呢個玩得幾搶幾放, 我都ok

我聽左陣就諗起國際牌巴打
如果你未聽過可以試下

https://open.spotify.com/album/1rAA7I0dEFoVURLFBcLHF3

唔好太掛住我
我會驕傲
而家先知Toriena存在。我真係孤陋寡聞

頭先聽完,幾正。

平時都係loop住古代祐三同山根ミチル做嘢。
今日突然想聽多d唔同範疇既音樂
有d音樂流派其實自己一直都感興趣但仲係認識好少
例如death metal, progressive rock
所以今日揀左呢d來聽

呢種death metal叫做technical death
真係名乎其實... 超高技術(尤其個鼓)
玩到天花龍鳳又好撚快... 根本個腦跟唔到 sosad
技術既極致反而令到death metal既恐怖感少左, 焦點都去左技術表演同樂句編寫度

佢地應該是鋼琴 / keyboard主導既prog代表
長篇既琴段落幾吸引,減低了一般70s prog rock的老土味

好多年前因為the pancakes聽gorky’s zygotic mynci, 又因為GZM我買左呢隻碟 (GZM主腦係某張碟既內頁度講過Kevin Ayers呢隻碟係佢既fav album, 好似係)
Kevin ayers寫到愉快又窩心既樂句同時碟入面又有好多充滿想像空間既奇怪演奏段落, 所以當prog咁聽都唔失望 (有個sub流派叫Canterbury scene, 尚待硏究)
真心推介
似係開你個瓣嘛 (仲要係黑人囝仔)
其實我淨係識toriena 所以先講佢,冇其他好講
因為睇過佢live先識, 又玩下改裝gameboy又唱唱跳跳,好過癮好high
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞