IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁又係 其實呢行係咪要不停轉工人工先加得快?
我仲諗住搵間大公司慢慢做就算 所以先諗trainee
人工一年咪最多加3-7%
轉工加15-20%喎至少
當然轉得太密都唔係好
一來cv花二來你學唔到野
我都猶豫緊
以為jos係外資會好d
見多幾間揸住幾個offer先諗
當年我fresh grad都一開始揸住幾個offer揀
簽左一間
最後臨返工前一日簽左第二間
再考慮清楚d先
到時走果陣要賠錢賠依家果到果下慘
thx 巴打
m記香港有請developer乜?
印象中冇
有都係senior多
m記好似多數請marketing嗰啲
出手以我所知fresghrad有25k+
m 係邊間?microsoft?
佢都幾成功做到咁出名
developer 轉quant 有冇得諗
巴打知唔知多唔多人咁轉法

quant 又要master/phD
啱啱bachelor grad都唔知做咩好
唔易
其實要轉field一係靠關係
一係認真自修讀個master

你鍾意做developer又自問勁嘅可以考慮去BAT
ibank係香港只係算一般般, 可能一啲fintech startup仲好
當然ibank以公司黎講點都好過做software house同一般inhouse

我m利申: 做緊蚊形vendor
間間vendor都係sales最fatfat架啦
幾可有間係It狗高人工過sales
有冇巴打可以講下multiable 呢間野?
就係要儲錢等讀master
自問唔算勁, 係貪ibank 多錢d

反而fintech 我比較有興趣,
原本都諗住做唔成quant 就fintech 發展
不過有名嘅fintech公司好似唔易揾
見冇咩邊間請人
fintech搵start up啦
不過隨時難入過ibank
冇乜心水咪入左ibank搵多啲先囉
我都想入ibank不過連test都過唔到
Moneysq 搵人做blockchain
睇你做邊間做乜位
1st tier front office fresh grad 40k+
2nd tier back office 2xk+
工時可以朝九晚六冇OT
又可以一星期連踩七日公眾假期都要返
睇乜位乜team
developer 轉quant 有冇得諗
巴打知唔知多唔多人咁轉法

quant 又要master/phD
啱啱bachelor grad都唔知做咩好
唔易
其實要轉field一係靠關係
一係認真自修讀個master

你鍾意做developer又自問勁嘅可以考慮去BAT
ibank係香港只係算一般般, 可能一啲fintech startup仲好
當然ibank以公司黎講點都好過做software house同一般inhouse

我m利申: 做緊蚊形vendor
本身stat 同qfin 底
搞data science嗰d又少位
fintech 又難
乞食最簡單
全公司dev team得幾個人
冇cs底?你algo同data structure唔勁嘅話乜都好難入
自己google下ibank啲tech test啦
有minor cs
學校project 嗰d底囉, 嗰d好撚簡單
覺得出黎做嘢寫係兩個層次黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞