IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
個post久唔久就會有d人係度鳩up salary
又係時候出黎正視聽

hku cs salary一向唔可以作準,因為hku fg 多fin/bank,而且sample size細,易有extreme case整爛個stat,hku個median一樣唔過2萬

cu/ust cs 2017 fg mean/median大概都係17k~18k,city印象中~16k,想要再多少少stat我可以遲d睇下問唔問到返黎

最後一句,校園台假膠死撚返過校園台,咪撚黎搞事
其實你覺得低過20k係合理人工嘅歡迎你繼續打飛機

但係唔好將低人工呢樣永恆化要其他人接受

IT狗俾人睇唔起嘅第一樣野就係人工低

大家應該一齊抬高個價做大個餅先啱

做幾年野都係得萬幾兩萬蚊係正常?食屎呀?

根本政府AP2人工先係一個正常IT人應有嘅人工
起薪點 =/= 做幾年野都係得萬幾兩萬蚊。
一般講緊一年至年半轉一次,第二年都有20k以上。
但一開波就話有20k,3年35k,我覺得真係好誇張...

如果FG跟你地咁叫可能真係找唔到工死得人多...
讀it考警察 20k起手
都屌打你班毒撚
我講緊stat 你話我個價唔合理
你寫信去大學同佢地講個數唔符合市場現實 一定係計錯數 叫佢地計多次囉

你咁講係咪入google做就可以話起薪冇60k都應該30k
與其搵自己做例子係連登講
你直接成立個香港it狗工會 年年招攬晒全部fg入去會有用d
我係hku final year
啱啱過二
第一個offer 係 sa trainee 26k
無知一問邊間係SA?
sa is system analyst
警察會休班架
咁有趣 SA都有trainee
vendor定inhouse?
vendor
我要努力搵工
如果唔係真係遲早freshgrad都高人工過我
Title 既野鳩出
不過連登d 人個人工唔知點解為平均高出面d 人一截
巴打今年先grad做咩咁早就搵定工?
SA trainee 我笑左
唔早喇
大部分大公司銀行出咗offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞