IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
暫時計劃:Java(C#)>C++>Python
有時間先睇睇C

JavaScirpt呢啲我都盡可能唔太想掂
... JavaScript 未來大勢黎
js咁有用 你都唔掂
係 google fb 都有自己front end framework
搞到frontend 好難唔掂la
雖然我都唔太鍾意
比visual studio 寵壞左
打code 極懶
極依賴intellisense
右鍵find all references, peek definition
打頭幾粒字 enter 打. 再打幾粒字再enter
打variable 名,再去求其打一粒字
睇下有咩method岩用,然後拎mouse指住佢黎睇要pass d咩比佢
留名等睇放棄
我覺得是旦一樣ok
寫Web既基礎黎,無web page唔用HTML,
如果你話自己想做Web但唔想學HTML,我會建議你轉行。
Javascript都係。

就算你純做Backend都唔可能對Frontend一無所知啦係咪?
1000蚊我做
各位老細pm我
屌啦我八百
唔好同我爭呀
呢個年代根本個個最尾都係full stack
由db schema design到backend api到front end mv*加css乜柒都要識架啦
唔識好多時都會睇唔到個full picture然後design有甩漏
呢個真
全能基本上係it 狗基本配置
我都係想係呢2年間拎個入門先啫
上到大學仲有四年去讀
比啲信心me啦
咁如果我無能點算
呃飯食
好似我咁
全部code都係抄返黎或者free ride同事 人無恥便無敵
返工遇到問題就stack overflow伸手黨
我是其中一條被洗到盡既粉皮
係大公司入面做都係一個人揹曬成個life cycle
連plan個part都要做埋
同樣待遇情況下 大把人唔洗做咁多
有時諗起呢點真係幾嬲下
似係求祈上網炒個template返黎個d 無咩logic既頹apps
是旦啦,有錢收當車/飯錢算
我收5舊水夠, 包無限次consult
靚過上面間公司

各位老細PM我
手機APP
啟動費: 1000, 月費: 500

網頁
啟動費: 1200, 月費: 200

其他(VBA)
啟動費: 800, 月費: 80

各位想創緊業/老細PM我
通常知你做得野就俾多啲你做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞