IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁起完server 比返login details 好正路,唔知你su 咩另計,條友發夢
我係條infra team到做左唔短時間
所以都明點解會咁
infra所有野都要過audit
所以佢地只會做你寫到明嘅request
唔會做多任何野

連裝啲library都要俾埋instruction佢地
因為錯左就唔係佢責任而係user問題
我咪話唔肯比佢果班叫security
差唔多20k 無bonus
又有荀工了
主要唔想返咁遠
其實玩machine learning係咪start up 好d
見好多start up 肯請肯train fresh grad
講起infra、operation嗰班真心燥
大家都係IT狗,硬係要玩9 application team啲人
user乜9都要urgent、asap,係咁迫app team

然後出飛叫人urgent抄個prod log,又同我講SLA
叫人上fix去uat,又SLA,urgent又要做問卷答問題咁
入產紙上prod ,又話人唔跟程序、話唔覺得有咩咁urgent、呢樣嗰樣,大佬,我夠唔想趕啦,好似我淨係叫人做野唔洗成本咁

大公司app team working level地位係最低賤
user捽你、老細捽你、operation、infra、admin又玩9你
why not MBA, MSBA?
唔係
見到有個machine learning/data scientist post 想試吓
不過咁q遠就都係算

同埋長遠計想去美國發展
對中港資發展呢類嘢冇咩信心
全部都係假
你諗下startup每日都係消緊錢 點會哂錢請個fg慢慢由0教起
話就話trainee 其實係低薪請萬能工具人
係勁既一早去左
係香港只會愈做愈low
香港唔係咁多有錢佬搞tech 可能深圳會好d

講真fg 出黎做幾年你就知道世界幾無奈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞