IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我都知個title 好鳩
但係好pay 唯有accept 咗先
其實真係唔早
大公司一月左右就in哂開始出offer架啦
邊有人睇title
人工至實際
無知一問,你final year accept左啲grad job,係咪可以幾個月甚至半年後先返工都ok?
呢樣真
基本上全部 grad job 都係咁
contract 上面 commencement date 定完 sem 後
呢啲睇公司同傾contract嗰陣講
我嗰陣同公司講明我要去幾個月grad trip九月先返工
有啲公司肯就我,有啲就屌鳩我
其實見到fg max 50k都知道中位數參考價值高d,如果覺得自己應該有hku中位數嘅實力咪已經知道fg 19k,然後自我調節加減2k。另外年資按fg起薪每年加10-30%,都係睇能力啦。照咁計2年經驗個range差不多18*1.21=21.78k
至20*1.69=33.8k
sa trainee, 做完係咪直接做sa?
咁點解我要由programmer做起再sp, ap, sap上sa?
今年FG睇下個中位有冇升先
我都知個title 好鳩
但係好pay 唯有accept 咗先
無知一問,你final year accept左啲grad job,係咪可以幾個月甚至半年後先返工都ok?
呢啲睇公司同傾contract嗰陣講
我嗰陣同公司講明我要去幾個月grad trip九月先返工
有啲公司肯就我,有啲就屌鳩我
sa trainee, 做完係咪直接做sa?
咁點解我要由programmer做起再sp, ap, sap上sa?

Title無意思,如果你公司有sa trainee,而你係programmer,假設其他因素一樣,而你表現好過sa trainee,唔通唔升你咩。。。
呢度有冇巴打做緊big 4既it advisory?
連登仔正傻西
今時今日再講大隻
十年前既野

話咩健身 溝女就溝女啦
不過練完都冇女埋身
建議唔好咁認真,呢d report鳩up計錯冇人知,唔會要人張contract verify,低人工既 搵唔到工 唔通周街同人講咩,做某d 19contract又高兩三k,有d工 有開工冇收工又高人工d 唔通又要同你講咩
你入黎IT POST講呢D做乜, 你唔係覺得呢到會有IT人舉啞鈴下話
搬server,router,換水當健身
渣老闆部車, 整printer都試過, 係未有機會換水 (d同事個個都識自己換), 搵日放工自己偷偷地玩下先, 見佢地係拎條喉駁落去換
其實有邊隻IT狗係冇女
身邊個個都有女
想太多
其實佢係咪覆錯post
應係係其實有邊隻IT狗
身邊個個(人)都有女
真係冇邊個係冇女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞