IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
DSE雞一問:香港做design定it好?

2邊都係做狗
差左designer多數有囡食
電機工程for sure
左右手
講堅 個樣毒到核裂可能都已經有女
政府個full year internship有冇用

利申 yr2
三十歲果d 可能係
而我
想知大家寧願

a) base salary 低但bonus高 定係
b) base salary 高但bonus少

a既total compensation 比b高

Fresh grad有20k, 做左半年
Bonus好多有5-6個月

雖然今年唔會咁快轉工
但一諗到轉左就算加底薪就無咩機會拎番呢個bonus,短期內total唔會夠而家間公司高
但唔轉工base salary 又唔會升得多,長遠睇可能轉工會會揾多啲

大家會點揀
同埋想知hr睇人跳槽會唔會睇bonus
緊係base高有用
除非你60k 跟著同人講仲有bonus
你得果15,6k計埋bonus同人講平均月薪20k有鬼用

講得平均即唔係實數啦
係而家base 20k先岩 另外再加5-6個月bonus
今年公司performance 好所以多 下年係未知數

不過你都講得岩 base高先有用
只係轉工如果total減低會心理唔平衡
巴打做咩field fg basuc 有成20k 都好唔錯
5-6個月bouns 係咪銀行金融果d
清,20k,加5,6個月糧
fg一個月3皮
ching 唔好咁啦,你咁講點氹人入黎做呀?
一定係basic salary 高果份,hr 鬼會睇你個bonus咩。
係金融
囡就話姐
成班油頭毒撚入來擺鬼
把口又唔識講野, 靜識對部電腦
成半年bonus係咪 buy side?
但fg 20k又唔似buy side出手
buy side坐底都50k起跳
local hedge fund?
屌你老尾 咁多人sick leave
今朝得6度咋
番工冇野做R春袋 點算
r春袋
仲想break一break落街食支雪茄先
凍到鳩都縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞