IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
所以先唔會想喺香港做
不過錢未負擔到都唯有留住先
最多儲夠經驗入美資再試吓轉

做咗一年, 轉咗好多行業
經已好無奈
但唔係人話唔得, 我就唔做嘅
試完真係唔得都起碼有交代
賺D錢唔夠錢睇醫生
頭髮又甩哂,又中得多輻射
心理又唔平衡, 不時自言自語
賺D錢唔夠錢睇醫生
頭髮又甩哂,又中得多輻射
心理又唔平衡, 不時自言自語

公司上一任土法煉鋼IT狗 (已閃人)

1. 有人投訴公司上網好慢 , 唔做speedtest就咁連到上去個wifi就話無問題
2. 裝adobe reader同事投訴點解無得加兩筆上去個file到就9up話個system唔support (唔睇清楚要裝adobe arobat reader先有呢個function)
想問 Asso (CS Theme) grad
係咪冇用?
如果想做networking / Infra , 讀CCNA / MSCE 個d common cert 會唔會有d幫助

利申 之前做過contractor vendor 係dc 做過Hardware (放下線, 裝下server)
wins / linux (unix)?

network 又係另外一樣野..

不過好多SME將佢地三合一...
做infra或network只有一個原則
就係唔好做細公司
寫code做細公司冇乜所謂
但infra network公司冇資源俾你考cert只會玩鳩自己
乜經驗都冇 又唔係好識從邊一步開始好
1.Support (一邊做 一邊IT EXP 一邊讀Cert) 再轉field
2.讀Cert 再做

定巴打們有冇其他出路可以揀
有人請又唔怕辛苦一定係1嫁wo
可能一做就想放棄咁就唔洗考cert
大家講緊嘅嘢可能唔太一樣
有冇it前輩可以指條路比我行?
我自己宜家讀緊非三大CS degree yr1
但我logic 同 programming 方面麻麻
問過師兄同professor ,佢地叫我考慮下ba 呢行
我上網睇過ba其實範圍好大,越睇越唔知條路點行
希望有前人指點
冇工作經驗
你未開竅姐
Year1 講唔埋既 留番d 時間溝下女仲好
其實BA多數都係由做左幾多ap嘅人轉過去
始終唔熟tech唔熟 architecture嘅人做BA好易出事
有啲公司有offer fg BA嘅
不過印象中好少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞