IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
除左cms仲有乜 應該仲有大量sql server
attendance system lor
好多都係windows based
老老柒柒
一般公司inhouse又好vendor又好根本間間一鳩樣
唔會玩到好難好深
除非你係做buy side sell side fo trading system或者其他重low latency multithread嘅野
又或者好勁嘅startup
一般公司咪又係熟framework就得
你寫極都只係個app仔system仔
可能包埋自己醫院intranet
active directory嗰啲
大把野要學
HIS:Hospital / Healthcare Information System 醫院資訊系統
LIS:Laboratory Information System 檢驗資訊系統
RIS:Radiology Information System 放射科資訊系統/ PACS 影像儲傳系統
CIS:Clinical Information System 臨床資訊系統/ 生理訊號監測(vital signs monitoring)

上面條友唔識扮大袋
HA請寫CODE佬都分兩條team做啦:HIS, CIS
唔係以為求其寫個web-based係database 行下SQL拎下野一條友做咪得

叫佢寫CIS系統出來睇睇
http://www.sth.org.hk/recrultment.asp?lang_code=zh

Working experience with multi-tier architectures, web development using ASP.NET, Entity Fraework, Web Service or Crystal Report is an advantage

學唔到野?呢D叫學唔到野
靜係學GEN Report都抵學啦

All IT systems are developed in-house in our two hospitals
新系統會用係2間醫院
屌你唔係以為整完一個系統就咁copy & paste就可以比另一間用
舊系統搬新系統,仲有staff training 同support
舊系統D report數同新系統夾唔夾

玩一玩無番3,4年都完唔到事
無野學?真係on9
個間聖xx係ha?

你連HA同聖XX分唔清
你就唔好笑人做醫院冇用

一睇就知ehealth係大發展
政府都搞左啦

根本請得番去都係revamp舊系統
唔用window-based
轉用Intranet web-based

自己睇下新開港怡醫院請人,都係用C#
做醫院系統都叫冇用
唔通你係出面做果D19APP
下下用D新tech有用 ?

你自己數下有幾多間私人醫院
同HA打理既公家醫院有幾多間先再講
靜係做呢堆醫院IT 做撚到退休都未完
有乜好嘈 c# .net不嬲都有
真正it狗識晒是常識吧,framework lan呢d唔識都好快上手咪得
醫院用緊邊幾個系統你都數唔出啦
你又有幾勁
除左cms仲有乜 應該仲有大量sql server
老老柒柒
一般公司inhouse又好vendor又好根本間間一鳩樣
唔會玩到好難好深
除非你係做buy side sell side fo trading system或者其他重low latency multithread嘅野
又或者好勁嘅startup
一般公司咪又係熟framework就得
你寫極都只係個app仔system仔

香港大部分工都係咁,可以點?求明燈 d人都係等年資做老屎忽
行頭都好緊要
做得呢D公營機構,點會死得去邊
雖然佢間係私人機構

幾時聽過醫院大炒IT狗
人各有志 想做的野都唔同...
c#無問題wo
不過講真 泵石仔level 既人根本無人care 你domain knowledge. 起碼去到要做design level 既先要domain knowledge.
不過如果講搵銀同發展前景好既it 保險業都係一個選擇
同mainframe 玩遊戲
保險幾高人工下
去做banking,揀啲regional system例如credit card loan system做,夠大scale
去啲heavy usage嘅online platform公司做,retail/travel agency/乜都得,佢地啲search engine係玩緊algorithm
你普通工唔會掂呢啲
係 人工唔低之外都有d 新野玩下

其實18k出手算低
我都係FG宜家做緊另一間私家醫院
offer 21k的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞