IT界討論區:(22) 祝IT人新年快樂!步步高升!桃花旺盛!心想事成!

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
似乎數據更偏向鐘意R
反正d野不停會轉,佢話要用果陣咪學囉
咁多位ching好
最近小弟好奇緊其實IT做咩範疇比較好搵
大學應該揀咩科會比較有幫助
同埋讀大學之前有咩要準備

仲係中六生黎緊準備DSE
讀緊band1 學校算係校內成績一般
但可惜學校既IT相關資源唔多
冇乜參考價值

而小弟遲啲黎緊都會出外國讀書
連埋啲準備既語言班
仲有兩年時間比我自己準備吓個底
求各位ching點條路比小弟行吓
感激不準
之後有時間我會追哂之前啲post
因為其實小弟只係一個對電腦有興趣既細路
其實咩底都冇乜白紙一張
最多叫做比同年既同學係電腦方面叻少少咁(唔係講緊打機 我打機中等)
數學成績叫做中上 我預自己DSE應該保4追5
電腦我學校直情冇得揀

有巴打推薦過我學左C先
但又有人話學完都冇用
我而家仲糾結緊
唔知道應該點做好

我淨係一直都覺得我將來一定係會從事IT行業
但好似未試過有真係知道應該點點點先可以繼續前進
做咩鬼野第21個post冇左
Java夠啦
夠大路
其實你想寫code最緊要係 寫code的logic, concept Java,C#,C++ 照計係入門最易搞清 之後就睇你諗野,同擺幾多時間去浸佢
老老柒柒
c# java呢啲係白痴都會學識嘅language
但c++要叻真係唔易
宜家啲勁嘅c++ developer post出緊>50k都請唔到人
當年第一隻學的就係C++
Same 話就話價高
但都唔多position
好似有d financial sector 既vendor 會做既
玩得c++唔係做app level多
通常都係做socketing
唔止financial sector架,low level啲例如media encoding decoding都係c++多
可以的話都唔想掂到
我自問廢
我自問腦殘
其實生長係java/ .net世代 真係好腦殘
特別係c# 腦殘到唔見左IDE就瓜得柴
呢啲野咁black and white
唔識咪 Google 下
一啲 Google 唔到既acknowledge 先重要
乜function都係built in哂
冇ide就唔識code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞