[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
一字不改拍劇
有小小既幸運都夠佢地避過d咒語 因為其實d death eater 目標都唔係殺學生 係破壞學校
同埋你估個個death eater下下都用索命咒咩
要有強大法力+由心既恨意 先可以一下死
一個成年法師用既擊暈咒我諗都夠對付一個學生
如果真係佛地魔索命咒直接對住你打 我諗felicis都頂唔到
邊段有得睇返
好似打機 會留大技打最尾果下
如果對方用索命咒既話可以用咩魔法擋
電影除左一二集
其實其他都還原度好低
我記得我睇3同4嬲撚到割櫈
5算係拍得唔差(但係差唔多無晒預言個part)
6我skip 左無睇

電影就係永遠最重要既文戲 cut 晒
淨底既動作戲又唔夠連戲
結果就鳩改劇本
個設定係擋唔到,但書入面用過嘅方法有
1. 搵個人幫你擋
2. 用同一個core的魔杖同時用去去武器走做成priori incantatum的效果
3. 用身體入面另一個靈魂擋
4. 對方用一枝對你忠誠的魔杖再繳佢械
3無解釋劫道地圖係邊黎
4天狼星戲份太少,亦無乜講每間學校,仲要變埋男校&女校
5無解釋過個預言,個節奏仲要好差(無端端加段luna / threstral sequence都唔解重點屌)
6無解釋到好多horcrux
其實書寫得好清楚
d 因果由來 屬性相剋 魔藥 咒語 道具 個d sideout野
電影一野cut 鳩晒 留返最重要個d
所以梗係會唔明/覺得miss 野

永遠記得第四集個迷宮又要打怪獸又要解迷又要跑迷宮又要打人勁豐富勁好睇

電影求鳩其就已經到最後
睇完呢個post對哈利波特認識深左
各位有睇小說既巴絲打好犀利 ,研究得咁深入
5神秘部門逐隻門大戰 拍出黎一定好撚正
6佛地魔身世又完全冇左
最嬲就係…咁多集都冇出現過皮皮鬼啊
岩先google 完,哈利最後同佛地魔果一戰係咪就係用左2果招
3嘅電影改編我覺得最好睇
唔係話佢還原度最高
係睇佢個氣氛色調同埋節奏
好fit一套電影
難整都唔會難得過佢整分靈體啩
亦唔會難得過佢周圍搵3聖物啩
又哈係真係唔會死 只要殺死哈利既唔係魔法就唔會啟動個保護咒>佛地魔身體入面既哈利血>佛地魔是否在生
所以個咒相對好似保護埋佛地魔
唔係,第二個招係第4集最後voldy復活個陣對戰用既,voldy復活之後話要同harry單挑,但因為同杖芯互相傷害,反而變左引回/返回咒,voldy殺左既lily/james都引回,然後靠佢地纏住voldy,harry先番到hogwarts
第7既最後一戰,因為harry知道佢一日唔死,voldy都唔會死,所以慷慨就義諗住犧牲自己(就係snape同dumbledore 講既你當harry係豬咁養,養黎為左佢赴死),但harry中左索命咒、去左Kings cross platform見番dumbledore,先知原來有3呢個方法,但dumbledore 都坦誠佢在生時都唔肯定3 work唔work...
係佢既高傲
佢覺得自己咁撚勁點解依件四眼bb會有能力成為佢既對手
於是先用佢最強既攻擊對佢
其實佢一野陣佢出街比車撞死個保護咒都唔會發動到
用unforgivable curse 其中一個包括索命咒 要入阿茲卡班坐一世

哈利唔一開始用黎殺佛地魔係因為殺左都無用 一日未摧毀曬啲分靈體 佛地魔都可以復活

至於點解唔洗坐監 要問下大陸啲有錢仔
其實套野最bug係榮恩溝到妙麗
老老實實啦
點解唔用槍?
架幾門砲, 裝備下槍, 已經屈曬班食死人機
哈利唔止一次用酷刑咒
蠻橫咒都用過
用不赦咒要坐一世阿茲卡班

同埋哈利咪用過酷刑咒對貝拉, 仲俾佢串番轉頭
"你必須真有心,波特! "

仲有,施咒係要夠法力 唔通夠豬阿狗識讀句咒語就可以不停殺人咩
鄧不利多明明係最強大既巫師
竟然都中佛地魔咀咒
如果鄧不利多做魔王應該都幾好睇
第一代魔王同佛地魔邊個法力強D?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞