[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
其實去去武器走響小說入面有幾次都試過打到人飛起

第一次係第二集中段洛哈教授開個個Dueling Club , 石內卜一咒打到洛哈飛咗落台撞埋牆到

第二次係第三集最尾哈利佢地去到尖叫屋,石內卜想捉路平同天狼星,跟著哈利 榮恩 妙麗 三個一齊去去武器走 打到石內卜飛埋牆

利申小說死忠
其實我覺得其中一個bug,係我唔信喺黑暗時期得一個呀媽會幫個仔擋索命咒囉。歷史上咁多黑巫師,總有人為過屋企人/另一半犧牲自己掛,咁被保護嗰個咪可以反彈索命咒囉。

本小說吹到全世界得哈利有「愛」嘅保護survive到索命咒好神奇好特別咁,我就唔信歷史上無第二個
因為要好勁先用到
妙麗都係到第七集先用到
reddit有個fan theory話個「極邪惡魔法」係食屍體
即係要分裂靈魂係要殺人+食屍,再固定個靈魂喺另一樣野度
其實唱今天我已經輕鬆檔到索命咒
有無人可以講解全能破心護有幾勁
之前睇過有個theory , 係講犧牲者一定要有機會唔洗死, 但仍然自願犧牲, 先可以做到個保護

我諗大多數情況D 黑巫師都係殺無赦咁殺人

係呢個case, 佢老豆James 都係犧牲自己但都無法開到愛的保護, 但石內卜曾經求過voldemort, 要佢答應唔會殺Lily. 所以Lily 本身唔洗死, 但佢選擇幫個仔擋

同埋呢種愛的保護其實唔係講落咁簡單, 係種好古老復雜既魔法. 例如想魔法繼續work, 被保護個個一定要以有血緣關係既親戚居所為家. 所以犧牲者個法力應該要好強先得

所以如果合唔到以上條件, 可能真係得好少機會呢種保護魔法會work
呢個post好好睇
第4集吹到以為係最勁
睇到最尾malfoy個跟班放火果招好似仲撚勁
仲要溶埋個horcrux
係Hogwarts特別廢教埋d愛與和平
人地Vicktor Krum果間都有教dark arts
小說第6集講過, 佛地魔從來唔知咩係愛, 因為佢老母 (Merope Riddle) 係用愛情藥水引誘佢老豆 (Marvolo Gaunt). 佢地扑野生仔成件事係響虛假既愛情下發生. 所以佛地魔係無辦法理解真正既愛情
幸運魔藥真係神外掛
東歐民風強悍
緊係唔會啦,個陣魔法開始已經沒落,其實佢寫落去可能會魔法同科技結合.

係第六集都寫左魔法部有幾多人唔識保護咒.

佢地個陣和平得太耐,好多人只係識生活上用既魔法就算.

跟住你講係美國個班人點解會咁pro,個陣好似係打完二戰,打杖同和平時期識既野緊係有差.
哈利最後都開左 保護哂成校人 只不過有石復hp op左
Fantastic beast 入面好似求其個蛋散都勁過佛地魔。
個個無限瞬移,維修魔法,洗腦魔法。
我知佢地係美國魔法部所以個個都pro,但好似哈利波特入面啲正氣師都好廢
時代轉變唔係應該越嚟越勁咩?
緊係唔會啦,個陣魔法開始已經沒落,其實佢寫落去可能會魔法同科技結合.

跟住你講係美國個班人點解會咁pro,個陣好似係打完二戰,打仗同和平時期識既野緊係有差.
Fantastic beast 入面好似求其個蛋散都勁過佛地魔。
個個無限瞬移,維修魔法,洗腦魔法。
我知佢地係美國魔法部所以個個都pro,但好似哈利波特入面啲正氣師都好廢
時代轉變唔係應該越嚟越勁咩?

跟住你講係美國個班人點解會咁pro,個陣好似係打完二戰,打杖同和平時期識既野緊係有差.

其實都唔係好耐 十幾年啫
我既睇法係咁

歷史上應該有發生過,
所以鄧不利多先會知&解釋到點比哈利聽點解Voldemort會殺唔死佢
不過知既人真係太少, Voldemort自己都遺忘左/唔相信愛既力量會勁過黑魔法(佢自己又係當中最勁既黑巫師)

而愛都有分好多種, 可能只有母親肯為個子女去死依種先可以survive到索命咒(鳩估既: 因為JK自己本身就係一個單親媽媽, 所以佢先寫母愛 >>>> 其他愛)

黑暗時期voldemort淨係殺對佢有威脅/唔服從佢既人
唔會無啦啦走去地屋企殺人BB,
就算佢有殺過細路仔都應該係殺哂佢地老地老母之後先殺
因為正常情況人成年巫師對voldemort既威協一定係大過細路仔/BB

而喺聽到個預言個BB將會係佢最大敵人(the chosen one),, 因為佢覺得
既然哈利可以喺言出現, 咁一定有過人之處, 加上Lily當時冇Wand係手上, 對自己就要加冇咩威協, 所以目標就變成殺哈利先, 如果就...

以上純屬個人意見
光頭佬之所以用得勁係因為佢感受唔到愛
聽過英國魔法界人口唔多,可能十幾年夠換一班新人.

一年先得二三十個新生去讀書
比人追殺仲理呢d野
依個theory我都有聽過
不過都係FF
JK一定唔係講具體係點
如果有人真係走左去殺人+食屍一定入佢數
依個我認同
馬份放火果招真係BUG BUG地
好似真係冇咩counter, 水又唔得
放依個火出來一次過燒哂間學校咪乜事都冇
混血王子招 澌淌三步殺 譯得超靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞