[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
而家已經想書碟重煲一次
我都係
睇親都有新發現
BETWEEN上次喺大眾見到依家新出英文版一套過
好鬼靚
其實Potter都成日俾人笑佢淨係用stunning spell同disarming spell
Hedwig死都係因為啲death eater認住用依兩個spell嘅就係佢

所以都唔算bug位嘅佢唔用killing curse
普通世界嘅故事如果個個都開槍都無故事好講啦
等多排pearl 應該又會成個系列重播
第一次接觸HP就係明珠台
好有感情
TVB除左PERAL其他唔該執哂佢啦
冇記錯sirius都有叫過Harry唔好用太多Disarming spell
因為變成佢0既 signature move會導致佢喺戰鬥中變得好不利
不過哈利覺得太順手就keep 住用
你提到嘅theory無記錯係小說有explicitly寫出嚟嘅
赤膽忠心咒既保密人要越親密既人效用就越勁
係james既角度上 Sirius worm tail 同lupin 一定親密過校長
係呢三個人入面 係人都知Sirius係最勁 佛地魔要搵秘密地點一定會追殺佢 個陣Sirius 就覺得冇人會追殺一個最垃圾worm tail 所以比左佢做 引走大部分視線
其實個地方都保密左一年幾 所以一開始個計劃都叫做成功既。。。
用變形咒再虐待就冇問題
用咒咒虐就唔得
方便就手啊麻 你有枝槍係手 你會唔會唔用槍 專登搵把刀殺人
不過好難造到出嚟
所以要好運都好難

不過可唔可以飲咗佢嚟Felix Felicis

幸運魔藥唔可以令人做到佢能力以外既事
如果你唔識整 飲左都整唔到
睇電影都好正,啲配樂令到你都好似入左魔法世界
貴唔貴先
咁尾機仲使驚魔法部?
James同Sirius以為自己好醒目專登私底下自己轉咗人,以為佛地魔唔會放wormtail在眼內
唔明點解係d非常時期都唔俾用 你話平時唔俾用都話 佛地魔成班連環殺人犯殺左唔知幾多千人仲同佢講人道 同個賊渣機關槍但警察剩係可以用警棍有咩分別
書我最鍾意係第六集,明明馬份開門之後打到好激,電影就淨係影貝拉係度踩爛碗碟就叫大鬧霍格華茲
原來係咁
睇完咁多位既ching既留言 發覺自己真係miss好多野
大家睇得深入好多
我諗如果你成功索到佢命應該無人會怪你
但可以唔死已經好屈機
第六集就係哈利分咗啲felix felicis俾同學,所以放晒食死人入黎都個個咁岩避得開啲索命咒無人死
明明無人話過唔用得
哈利咪瘋狂imperio囉
做乜啫你
嗰個唔係sirius,sirius當時已經死咗
雖然我都好鍾意 alan rickman但佢好似其實係冇講過always嗰段野
Btw 原來第一本書係1997年出...
以前中小學一得閒就重睇書同戲
好想知而家d中小學生會唔會唔識哈利波特
或者可能覺得係d老野 上一代嘅過時產物
一直以黎都有個心願係將書嘅全部內容全部重拍成電影/劇集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞