[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
樓主好似無睇小說 根據本小說,哈利班人因為學藝未精就俾人推左出去打仗,正常係學校裡面就會學到唔洗嗡咒語就有野射。哈利個班人好似無一個畢到業
點解殺個BB要用索命咒...
我反而有兩樣野好好奇

去去武器走個威力到底有幾大
有時只係打甩人地枝魔杖 ,有時就成個人打到飛開
係電影入面誇張左 ,定係小說都係咁?

同埋想知小說入面有無解釋 ,點解校長 / 佛地魔有時唔洗用魔杖
揚一揚手都用到魔法? 巫師唔係要透過魔杖先用到魔法?
好唔合符人類邏輯~
如果係咁黑警都唔可以用槍~
因為索命咒係不可饒恕咒之一,係極度殘忍嘅黑魔法,而根據英國魔法部嘅法例,任何使用黑魔法殘害他人身體嘅巫師係要坐監,如果佢地用打完場杖就要洗定八月十五坐監

無記錯既話 每用一次索命咒 就會撕裂靈魂一次
所以即係佛地魔年紀輕輕已經殺過7次人
用索命咒唔係無風險,係有幾會俾人反彈番轉頭,好似佛地魔開頭就中左BB哈利反彈番黎嘅索命咒

哈利bb反彈個魔咒係因為莉莉用左一種古老既魔法 乜野愛之類
佢由第一代用shining fingar打Quirrell就已經係戰士
係愛呀哈利
我睇過幾集 但一直都唔明點解佛地摩要係咁jer住哈里
如果佢收養左哈利教壞佢就好睇了
原來係咁
清楚哂
2種魔法黎
7次係佛地魔自己揀 因為魔法世界7係邪惡
因為係殺bb哈利時咒語反彈殺死左佛地魔

更重要係好耐次前教哈利預言學個個老師(好撚廢個個)
預言過有佛地魔有個命中注定嘅剋星
唔係你死就係佢亡個隻
哈利咁岩符合晒所有預言既內容
所以佛地麼就覺得佢就係個個剋星

而事實上符合預言既仲有耐威.農巴頓(又係無老豆老母個個肥仔)
慶幸佛地魔係揀左哈利先
Fantastic beast 入面好似求其個蛋散都勁過佛地魔。
個個無限瞬移,維修魔法,洗腦魔法。
我知佢地係美國魔法部所以個個都pro,但好似哈利波特入面啲正氣師都好廢
時代轉變唔係應該越嚟越勁咩?
因為本野係寫俾小朋友睇
我都唔明 你話論力量 論知識 論戰術唔夠湯姆鬥都叫合理
而家有招無視防 人人都識既即死技 主角唔用都算啦
條友咁多仇家 搵條友自殺式周佢一野都得啦
咪係 殺bb一拳一隻啦 搞咁多真係做多左
因為索命咒係不可饒恕咒之一,係極度殘忍嘅黑魔法,而根據英國魔法部嘅法例,任何使用黑魔法殘害他人身體嘅巫師係要坐監,如果佢地用打完場杖就要洗定八月十五坐監

哈利第五集用過咒咒虐
撕淌三步殺Sectumsempra

Professor Snape
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞