[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
Crabbe放fiendfyre然後唔識整熄,仲後燒死埋自己,膠到
妙麗有研究過fiendfyre但話太難控制唔敢用

但魔法世界有幾樣野真心好屈機
1. 鳳凰,眼淚咩都醫到,非常忠心,又可以背負千斤重,仲無限重生
2. felix felicis
3. imperio+讀心咒,幾多情報係咁得返黎,連第七集成個魔法部長都係under imperio curse,不得了
我反而有兩樣野好好奇

去去武器走個威力到底有幾大
有時只係打甩人地枝魔杖 ,有時就成個人打到飛開
係電影入面誇張左 ,定係小說都係咁?

同埋想知小說入面有無解釋 ,點解校長 / 佛地魔有時唔洗用魔杖
揚一揚手都用到魔法? 巫師唔係要透過魔杖先用到魔法?

其實你咁諗就得:
魔法其實只係一種能量,世界周圍充滿住能量
而巫師就係有能力聚集啲能量,再用啲能量來做野
而普通巫師係要靠魔杖先可以發射到啲能量
但係天份太高既人可以隨心所欲
咒語都係一樣,好似用來集中精神既方法
如果你本身精神夠強,就唔洗咒語
另外,其實點解當年james要搵secret keeper唔自己做secret keeper?個咒語唔可以自己又唔搵Lily?

不過係咁嘅話就無戲做了
仲有個time turner,其實可以神屈。cursed child亂咁用,痴咗線。
聽落同jedi一樣
因為哈利𠴱班喺正義撚
curse child
cursed
哈利最後唔係用石復活架,佢最後掉左粒石冇用到,佢會翻生係因為佛地魔殺既只係當初唔小心分裂左去哈利到既靈魂,已唔係哈利本身
點解一隻襪就可以令多比自由?
應該要同住以外既人先可以做到secret keeper
不過secret keeper我都覺得膠膠地
明明Dumbledore一定係最值得信賴既人
或者Sirius 同 Lupin 都可靠過蟲尾呱
cursed child真係完全崩壞
同計返時間,老佛同貝拉係喺貝拉死前九至十個月嗰時扑野先生到Delphini,即係大約係老鄧死嗰幾個月
貝拉老公頂綠帽俾老佛由頭笠到落腳仲要當老佛神咁拜
同究竟老佛點解會想扑野,我真係理解唔到,唔通係慶祝老鄧死咗?
咁headquater老鄧都係"inhabitant"又可以做secret keeper,好似bug bug地
唔該曬絲打 賜酒
乜原來佛地魔死左架口廿
咁點解佢會係咁出現到
死啦 睇完好似無睇過
其中JK都應該知道timer turner太BUG
所以book 3 之後都冇出現過
cursed child唔係JK自己寫哂
我唔會當佢係HP系列
講真同人寫既都好過佢
呢個又係好多人有誤解,其實哈利死唔去原因有二,喺第七集"King's Cross"個Chapter有講:
1) 哈利身體入面有2個靈魂,一個係老佛嘅,一個係哈利嘅
2) 佛地魔重生時用咗哈利嘅血,令Lily個「愛的保護咒」繼續生存,所以老佛一日唔死,哈利都一日不死。呢個亦係第四集老鄧知道佛地魔用哈利血重生會露出勝利眼神嘅原因。
JK有endorse
同人好睇好多
用左會比班廢中廢老屌柒 和平理性非暴力係常識
老鄧從來都唔洗講野
佢係正嫁麻
呢個咒禁用嫁

鳴門夠係正,夠用禁術影分身啦
哈利話佛地魔重生都已經俾廢中廢老傳媒政府屌柒話佢精神失常撒佈恐慌啦,仲老屈佢殺咗廸哥里變撚咗逃犯,和唔和理非我諗呢個情況下已經無乜分別。

係哈利廢用唔到咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞