[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
好似有講過唔用魔杖都施到法,但未必出到100%力,老鄧老佛咁高法力梗係唔用都施到小法
Thor
如果唔係個戒指係復活石 校長唔會中到個分靈體既咒
校長心裏對佢妹妹既死一直都好內疚 所以佢一拎到個戒指就用左 黎同佢妹妹對話
其實佢知要點對付魂器 正如佢所講 個戒指對佢而言太誘惑了 係佢心靈最脆弱個陣 佛地魔先有機可乘 傷到佢
你一定冇讀biology, 上網睇吓呼吸嘅mechanism先啦
Fantastic Beasts個打鬥係做得好d
個個支杖當槍咁射又瘋狂現影消影閃黎閃去
我覺得成套哈利波特最大敗筆就係出左啲一擊必殺魔法,擊昏咒/索命咒,跟本個個比人射中都係一下收皮,變左做唔到啲巫師有幾勁個感覺,鄧不利多淨係比人感覺識好多野,咩都知咁,佛地魔又係,淨係知好危險好恐怖,但重來感覺唔到佢地係有幾強大,第五集兩條友夾手夾腳搞場大龍鳳出黎,我又唔明點解唔射索命咒
Clone War入面 Anikin有用過嚟對付蟲蟲
因為可以一下收人皮已經好勁😢😢
樓主點解冇啦啦諗埋啲咁既野
浮空咒掟落地
佢最叻應該係petrolum 、去去武器走 同 咄咄失
用槍殺人有效率啲啦
一支手槍搞掂啦
係咪因為個咒係正中心臟先死
想問JK有冇交待過Snape除左老鄧外佢有冇殺過人。
佢殺老鄧果陣都顯得佢對索命咒熟悉
如果比你選擇主角群其中一個人做隊友
第一個一定唔係哈利..真心無用..
最重要係, 佢根本唔會死..所以遇到危險既時候第一個shit既就係
榮恩太廢
係得萬能妙麗先係最佳隊友
咩都識, 咩咒都放得, 仲有強大知識backup
哈利最勁既地方係有鄧不利多隨時支援
唔夠打鄧不利多會飛隻神獸去幫, 仲送埋神器
邊有可能死
佢既成長"冒險"全部係鄧不利多安排下
屌 突破盲腸
索命咒句 咒語讀出黎好型
有時能力勁未必代表做到領袖既
所以肥仔有份殺死條蛇
Jk講過 好似係
上面有人話原著無always呢句 我記得有架喎(七下),不過個效果無電影版由alan講出黎咁sad
After all this time?
Always
page 687
哈利同妙麗要team up先有最佳效果
老鄧都有解釋 佢地對聖物睇法好似兩個極端咁
哈利就好迷信 想追尋哂所有聖物
妙麗就好理性 一直堅持聖物只係童話故事呃細路
佢兩個要互相平衡先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞