[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
其實 the elder wand 有 bug

harry 雖然 disarm 左 melfoy,但當時 melfoy 唔係拎住 elder wand,咁無理由 harry 會成為 elder wand 既新主人。
Harry打敗左佢就有擁有權
唔一定要拎住,擊敗左/殺死就得,係老佛以為一定要殺死前主人先拎到控制權,所以先殺石內卜,石內卜死果陣都無拎住elder wand
當件葛林戴華德係偷返黎添
老鄧堅勁,打低左有接骨木既葛林戴華德,好癲
如果唔係分靈體,老鄧可以輕鬆1v1佛地
唔一定要拎住,擊敗左/殺死就得,係老佛以為一定要殺死前主人先拎到控制權,所以先殺石內卜,石內卜死果陣都無拎住elder wand
當件葛林戴華德係偷返黎添
老鄧堅勁,打低左有接骨木既葛林戴華德,好癲
係因為葛林同老鄧係hehe

係愛呀
書嘅話佢都係跟身
不過冇人估到neville出cheat拔劍
唔係,第二個招係第4集最後voldy復活個陣對戰用既,voldy復活之後話要同harry單挑,但因為同杖芯互相傷害,反而變左引回/返回咒,voldy殺左既lily/james都引回,然後靠佢地纏住voldy,harry先番到hogwarts
第7既最後一戰,因為harry知道佢一日唔死,voldy都唔會死,所以慷慨就義諗住犧牲自己(就係snape同dumbledore 講既你當harry係豬咁養,養黎為左佢赴死),但harry中左索命咒、去左Kings cross platform見番dumbledore,先知原來有3呢個方法,但dumbledore 都坦誠佢在生時都唔肯定3 work唔work...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞