[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
我最唔明係電影最後果集入面 哈利主動去送死之前明明就掉左粒復活石 咁點解比佛地魔殺左之後都仲可以復活
Dumbledore唔係 Grimmauld Place既family member
所以做到secret keeper
#116有講
其實係電影多bug 其實書係鋪排咗好多野而電影無
同復活石其實唔可以真係復活一個人,只係帶返一個人嘅影子(書形容係非人非鬼)返黎,所以復活石係唔可以復活人

應該話,無魔法可以復活一個人。
其實可能只係電影CG技術好左(HP 第一部係2001年上映 )
所以D人用魔法睇起上黎勁左
同埋近幾年大家睇慣marvel 同DC 既大作
胃口養大左
電影特效當然要比之前HP系列電影誇張D, 華麗D, 先吸引到人入場睇
嗰時ep6電影石內卜淨係一句"我就係混血王子"
完全冇解釋 冇睇書嗰班人r哂頭
其實係因為石內卜老母姓prince
又有個麻瓜老豆 所以係混血
但點解衛斯理太太係最後霍格華滋大戰可以殺死貝拉雷斯壯但又冇話佢犯法
(冇記錯既話 電影係衛斯理太太一個假動作就轟碎左貝拉 係書就係個咒語打中左貝拉 之後貝拉死左
可以用石化咒 然後再爆
其實當時好多人殺咗人都無犯法
咁講嘅話,哈利殺咗佛都犯法架
雖然technically 佛係自殺

仲記得當初睇書第一次睇到果陣好shocking
如果冇睇過書就咁睇電影真係心諗做乜鳩
book 6好左好多篇章係snape身上
電影根本表達得唔夠 浪費哂BOTH 角色&演員
好多巴絲好勁
咁多細節都記得咁清楚
當年我一開書就俾人劇撚透咗邊個係HBP,屌
between,alan rickman
因為主人送衣服俾house elf代表俾自由佢地
我估係戰爭時期所用既法律都會唔同
即係所謂既戰時法
殺黑巫師唔犯法
個下好係石化+擊碎 所以一下ko貝拉
好彩我睇果陣身邊冇一個人有睇HP書
其實會睇書既人都冇乜
Fred
Alan扮Snape真係入木三分
完全表達到書入邊好黑人憎既感覺

btw always
覺得要重睇小說一次
"Not my daughter, you bitch"
硬係覺得派西個名譯得又怪又膠
用左就入dark side
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞