[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
因為索命咒係不可饒恕咒之一,係極度殘忍嘅黑魔法,而根據英國魔法部嘅法例,任何使用黑魔法殘害他人身體嘅巫師係要坐監,如果佢地用打完場杖就要洗定八月十五坐監

無記錯既話 每用一次索命咒 就會撕裂靈魂一次
所以即係佛地魔年紀輕輕已經殺過7次人
2種魔法黎
7次係佛地魔自己揀 因為魔法世界7係邪惡

我知索命咒同分靈體係兩種魔法黎
但個個教湯姆整分靈體既教授 有講過製造分靈體既條件係要殺人
所以湯姆每整一個就要殺一次人
第1: 如果用拳頭對佛地魔來講係一種侮辱, 因為得麻瓜先會依D招式殺人

第2: 如果索命咒仲係有風險, 點會仲有人用. 要殺人先要殺自己, 邊個會咁ON9用依D魔法. .
書有講過, 中左索命咒未試過有人可以生還, 除左Harry, 所以D人先叫佢the boy who lived,
有D人仲當佢係偶像咁拜(e.g. Ginny, Colin...etc,) 而佛地魔自己更加用索命咒殺過無數人, 都未試過出事, 係得咁今次反彈(梗係啦主角唔特別D點做主角, 如果你係要話主角光環bla bla ble果D就算鳩數啦, 故仔一定係咁作先有睇頭)

第3: 點解會反彈呢 樓上有巴打講左, 係愛啊 哈利
(Rowling係出左名大愛左膠撚, 佢鐘意設定成愛先係最勁既武器,而佛地魔從來唔知咩係愛, 所以即使佢用左自以為係最強既索命咒都嬴唔到, 殺唔死哈利就係咁解)
因為用索命咒就好似講粗口咁 啲人一用就會比人批鬥

之後會比人拍片放上連登,再比人起底
製造分靈體既條件唔一定要殺人
係要自己靈魂喺一個極度唔穩定既狀態, 所以先可以分一部分靈魂出來
而靈魂幾時先會唔穩定呢, 通常係殺死另一個人果陣
既然係通常, 就會有例外
佛地魔比索命咒反彈, 死又死唔去, 人唔似人鬼唔鬼,
本身自己個靈魂就唔完整, 依家變到更加唔穩定,
所以喺無意識既情況下分左一部分靈魂係哈利身上,
哈利知道自己係最後一件分靈體果陣先走左去送死
小說第四集,假mad-eye moody上堂教不赦咒有解釋。佢話索命咒其實要好強嘅巫師先用到,啲學生唔夠班,就算用都係頂盡整到人流下鼻血。

小說第五集,bellatrix lestrange殺咗天狼星,哈利嬲到衝出去用咒咒虐對付bellatrix,點知無乜效。Bellatrix解釋係因為不赦咒唔係一味嬲同憎一個人就用到,要真心想一個人受苦一個人死先用到。哈利個設定無咁變態。
救命 點解你地咁勁
成班巫師無個做到草木皆杖
因為索命咒係不可饒恕咒之一,係極度殘忍嘅黑魔法,而根據英國魔法部嘅法例,任何使用黑魔法殘害他人身體嘅巫師係要坐監,如果佢地用打完場杖就要洗定八月十五坐監

無記錯既話 每用一次索命咒 就會撕裂靈魂一次
所以即係佛地魔年紀輕輕已經殺過7次人
2種魔法黎
7次係佛地魔自己揀 因為魔法世界7係邪惡

我知索命咒同分靈體係兩種魔法黎
但個個教湯姆整分靈體既教授 有講過製造分靈體既條件係要殺人
所以湯姆每整一個就要殺一次人
製造分靈體既條件唔一定要殺人
係要自己靈魂喺一個極度唔穩定既狀態, 所以先可以分一部分靈魂出來
而靈魂幾時先會唔穩定呢, 通常係殺死另一個人果陣
既然係通常, 就會有例外
佛地魔比索命咒反彈, 死又死唔去, 人唔似人鬼唔鬼,
本身自己個靈魂就唔完整, 依家變到更加唔穩定,
所以喺無意識既情況下分左一部分靈魂係哈利身上,
哈利知道自己係最後一件分靈體果陣先走左去送死

原來係咁
Sectumsepra真係正野黎
酷刑咒哈利太廢用唔到的
連空空遺忘都要妙麗先識用
其實哈利真係幾廢
書冇講過用索命咒靈魂就會撕裂
更加冇話會生不如死
反而有d Death Eater 好享受用索命咒(E.G. 馬份老母個表姐定唔知表妹)
用索命咒係有機會令自己靈魂變得唔穩定
而係唔穩定情況下再用極邪惡極魔法(分靈體)
靈魂先會撕裂(BTW係依個裂)
魔法部執法人員其實會用

我發夢夢到架炸
原力扼頸術咁勁,點解班Jedi唔用
1. 繳械咒係只會整走人手上嘅嘢(通常魔杖),但第七集有講係一個可以令枝魔杖轉主人嘅方法,因為當一個巫師手上俾人整走咗枝魔杖,魔杖就會覺得個巫師被打敗,而向另一個巫師投誠。哈利就係咁成為接骨木魔杖嘅主人

2. 其實入面佛地魔同老鄧都係用魔杖多,但有啲魔法係唔洗用的,例如鎖心術讀心術之類
第2點好似話可以提升集中力量
好似老鄧大部分時間都可以唔用 好似救哈利俾催狂魔整到係掃把跌落黎果陣咁
用小說內容討論會好d
電影多bugs
咁你真係記錯了
其實Harry Potter個世界觀返定係絕大部分巫師都平平無奇,
得閑睇下波, 搵FD吹下水, 觀察下D麻瓜點生活等等
喺太平盛世下冇咩巫師無個做到草木皆杖都好正常
係得一兩個特別勁, 明顯過哂個MEAN一大段,
(鄧不利多 VDM 講緊你兩個蛋散啊, 勁到咁, 其他人點夠你地玩)
牽強
所有故事去到最後唔夠揪就掟愛呀信念呀羈絆呀呢啲老土嘢當大絕草草收場都牽強啦
鄧不利多係gay 好想比佢用魔杖插屎忽
所以Snape對佢評價都幾公道 除左名氣之外完全冇特別既地方

不過哈利用唔到酷刑咒主因唔係佢太廢
係佢太善良
酷刑咒係要你個心越想對方痛苦先越有效
鄧不利多都話哈利最大既特點就係善良
而依樣係要嬴VDM最重要既一點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞