[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
石內卜做食死人嗰陣應該係做類似軍師之類,同埋如果佢殺過人,老鄧應該唔敢信佢掛,至於索命咒,佢研究開黑魔法,又識自創咒語,對佢黎講唔難啦
一代不如一代
金庸咁
第幾集講耐威個預言
太耐唔記得
第一次用,仲要殺佢生命中一個重要既良師益友,之後再被冠上壞人既名,佢心入面一定超難受

最偉大既hogwarfs 校長
book 5好似係

form 崔老尼 wiki

1980年,在豬頭酒吧樓上的房間,鄧不利多接見申請占卜學老師教職的崔老妮,儘管鄧不利多反對占卜學繼續存在,但他依然接見非常出名先知的玄孫女,鄧不利多看得出她沒有一絲一毫的天賦,認為她不適合教職,正當鄧不利多轉身離去的時候,崔老妮神使鬼差的說出一個真正的預言:

“ 擁有消滅黑魔王力量之人將降臨……出身於曾三次抵禦他之父母,出生於第七個月份消失之時……黑魔王將標記他為己之同等,然他將擁有黑魔王所未知的力量……兩者必將死於另一人之手,因兩者無法同存於世……擁有消滅黑魔王力量之人將出生於第七個月份消失之時…… ”
這個預言提到佛地魔(即黑魔王)和哈利波特(出生於7月31日)。在崔老妮預測之時,預言其實也能適用於奈威·隆巴頓(出生於7月30日)。一部分的預言已經在1981年10月31日實現,佛地魔殺害哈利的雙親之後,向哈利發出啊哇呾喀呾啦咒語。

依照預言解釋,某人(哈利或者奈威)將成為佛地魔的死敵,由於佛地魔只知道預言的一半部分,他選擇了不是純正的血統巫師家庭,而是和他自己一樣的混血巫師。在索命咒之下,使他在哈利額上留下同為祝福與詛咒的傷疤(黑魔王將標記他為己之同等),而偷聽預言的食死人是賽佛勒斯·石內卜。
美軍都勁過英軍~
老佛就係睇中咗佢嘅才華,收咗依個當代魔藥大師做兵唔駛佢殺人,淨係負責煲藥同埋要佢去霍格華茲做教授接近老鄧
其實發明得撕淌三步殺呢d 咒語
殺過人有其出奇
睇咗,雖然真係好欣賞套嘢係自資畫面特技各樣都有
但演員同故事真係好垃圾
石內卜個設定係由11歲入咗Slytherine,同一班將來立志成為食死人嘅同學由細玩大
喺霍格華茲已經不斷鑽研黑魔法(所以莉莉鬧佢)
又成日屌啲麻瓜後代做麻種(莉莉話石內卜叫晒所有同莉莉出身一樣嘅同學做麻種,叫莉莉就淨係一次)
只係到莉莉死後,石內卜內疚先改過

雖然本書無交代過石內卜有無殺過人,但佢以前作為一個真嘅食死人,殺過唔奇。
都唔算
魔法部大戰

校長同魔法部d人一趕到, 成班人走都走唔切
首先,用麻瓜方式殺人對好多巫師係侮辱嚟。

第二,巫師對麻瓜世界係無乜知識,識得多仲會俾人笑係"muggle-loving",而某程度上會被睇唔起。就好似Arthur Weasley見到插頭、地鐵入閘機會覺得極新奇有趣,佢老婆就覺得個老公對麻瓜發明咁有興趣好羞家⋯⋯簡單嚟講正常巫師應該唔知槍係乜,知都會扮唔知

第三,喺霍格華茲呢類充滿魔法嘅地方,麻瓜嘅嘢就會失靈(第四集妙麗解釋過點解唔可以用潛水氧氣缸黎完成水底個任務),所以喺魔法世界槍好大機會會失靈
索命咒係咪佛地魔發明
點解一個殺人既咒語要咁多年先有人發明
唔係佛地魔發明

佛地魔jer住哈利因為佛地魔一路想做第一 ,所以先要搶節骨木魔杖,而要佢殺因為佢比哈利反彈殺過一次,所以要證明自己殺到哈利而唔比其他人殺。
葛林戴華德其實係魔杖學問勁過佛地魔,因為佛地魔死個下都未知魔杖點繼承。所以佛地魔問葛林節骨木魔杖係邊,佢淨係笑柒佢。
最勁係乜咒語都唔洗up就有野射
攻速快,出技又唔洗等
係你鳩up個咒語個時已經被射中
但好似班卒先有呢個技能

書入面講過純熟使用的話,心唸=口唸。
罰你重睇

佛地魔係知道魔杖擁有權同繼承呢件事
最近既接骨木魔杖擁有者:
葛林戴華德>鄧不利多

佛地魔既計劃係
石內卜 >殺> 利不利多 然後 佛地魔 >殺> 石內卜
咁佛地魔就有魔杖擁有權

石內卜同鄧不利多既計劃係
係殺鄧不利多前 鄧不利多係自願接受死亡
(因為佢中左咀咒 係咪都個頭近)
石內卜同鄧不利多之間唔存在勝負
接骨木魔杖就會變成無繼承人
而變成普通魔杖/無法力之類

事實發展係 book6最後
係天台上面 馬份一野鳩衝向鄧不利多使出繳械咒
個一刻馬份贏左老鄧成為新主人(雖然佢唔知亦都冇掂過支魔杖)
而係book7 中段 哈利打嬴左馬份
哈利成為左接骨木既主人

所以最後大戰 哈利vs 佛地魔時
接骨木魔杖認到對家先係自己主人
所以佛地魔雖然擁有接骨木魔杖
但係最後都輸鳩咗
索命咒係咪佛地魔發明
點解一個殺人既咒語要咁多年先有人發明
唔係佛地魔發明

佛地魔jer住哈利因為佛地魔一路想做第一 ,所以先要搶節骨木魔杖,而要佢殺因為佢比哈利反彈殺過一次,所以要證明自己殺到哈利而唔比其他人殺。

雖然你啱一半
但係都罰你重睇
上面答左一次
你地d咒語用中文講,講到好似武俠小說d招式名咁
戲係咪冇show到malfoy對老鄧出繳械咒?
書有,第六集
戲都好似有
戲得malfoy同佢對質,最尾石內卜一下殺佢
你試下咁睇囉
可能要實力有番咁上下既巫師 先可以引導到古老強大既愛的魔法

而且睇落呢個魔法唔似係要出就出到
應該要附合特定條件 再加自身能力先出到
並唔係up幾句就出到

你咁樣諗 會唔會好過d
戲馬份有去去武器走鄧不利多架我記得
第四集個教授有講過
索命咒要高法力先用到
哈利成班(四年班)一齊出索命咒 個教授都只係會流下鼻血

以哈利嘅法力
對佛地魔出索命咒應該唔會有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞