[哈利波特]索命咒咁屈機點解哈利個班人唔用

361 回覆
122 Like 14 Dislike
榮恩負責bond
佢唔係
佢鍾意才華同天份
唔係jj
月經HP 係時候開個HP po
但係都要哈利召喚到隻鳳凰 拎到把劍先得
係校長安排佢要面對挑戰死亡 但過程係點佢控制唔到
哈利最大既優點係大愛 勇敢 忠誠 最主要 對黑魔法既抗性最大 令佢冇咁易受控制 妙麗呢方面就唔及哈利
呢d明顯係主角特質
有暗示過
但佢唔成功嘛 條例係要係殘害到人地身體
隻係冇咗隻手 /折磨人地/條友死咗etc傲羅先可以捉佢地
果次都唔成功
原著有囉

[Snape] stood up. “You have used me.”
“Meaning?”
“I have spied for you and lied for you, put myself in mortal danger for you. Everything was supposed to be to keep Lily Potter’s son safe. Now you tell me you have been raising him like a pig for slaughter-”
“But this is touching, Severus,” said Dumbledore seriously. “Have you grown to care for the boy, after all?”
“For him?” shouted Snape. “Expecto Patronum!”
From the tip of his wand burst the silver doe: she landed on the office floor, bounded once across the office, and soared out of the window. Dumbledore watched her fly away, and as her silvery glow faded he turned back to Snape, and his eyes were full of tears.
“After all this time?”
“Always,” said Snape.
(Deathly Hallows, Chapter 33, The Prince's Tale).
我想問最後果集大戰點解唔召d 催狂魔黎幫拖,照計催狂魔咁屈機
唔係話dumbledore勁就可以免疫所有黑魔法傷害
只係平時佢可以好有效咁擋到/預防到
冇咩人可以傷害到佢
TOM復活左係BOOK 5見到老鄧都要掉頭走(一來係佢唔想咁快比魔法世界知道返返黎 二來都係唔想直接面對老鄧)

不過因為戴左隻戒指係可以見返死左0既人
老鄧太掛住佢細妹 明知隻戒指係horcrux一定有問題都忍唔住戴左上手
咁先出左事
書入邊Ginny係靚過妙麗
電影就同書掉轉左
平過一本本單獨買
不過幾多錢就真係唔記得左
好似6百幾??
真係唔sure
罰你重睇
我有4-7想掉
有無巴打想要 唔好晒
葛林戴華德應該勁d
不過我地所知既葛林戴華德係係鄧不利多口中所知
唔多唔少都有加左d鄧不利多既個人睇法
應該加左真愛filter
屌,你都識講黑警啦
最衰jk著墨太少響葛林戴華德同鄧不利多條線度,唔係應該會係一個幾精彩既獨立故事黎
因為
係愛呀!哈利!
因為真係愛呀哈利
葛林因為唔想傷害佢應該留左手掛
因為jedi教條,唔係當原力係自己力量
如果套書係拍做電視劇一定好睇好多
不過佢要出電視一定好多野可以出
老鄧, 4大巫師, 果啲一定好好追
有冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞