比人整濕左部電腦 條撚樣唔賠錢(5)

1001 回覆
238 Like 12 Dislike
推到馬騮面仆街
btw樓主
樓主撐你 由第一個post開始追live
本來都無諗住搞隻馬騮乾
不過佢既然玩到「話俾老師知」
我就陪佢玩下,又係時候扮下偽文青

係時候一人一信到
ccoowong@hkcc-polyu.edu.hk

標題:副學位學生楊匡文投訴事宜

香港專上學院應用社會科學副學士課程統籌黃安安女士道鑒:

香港專上學院素以多元課程作育英才,聞名遐邇,於學界樹德菲淺。唯 貴校應用社會科學副學位(NS) 學生楊匡文(Bryan Yeung)近日作失德之事,毀壞同學手提電腦卻堅拒絕承擔責任,更諉過於人。箇中言行令人咋舌,故特專函報備,乞察照為荷。

事緣為楊同學於上課期間欲乘一時之便,圖以胯下越過長桌返回座位,詎料不慎打翻飲料瓶子,傾倒之飲料隨即濺及同窗手提電腦使其壞掉。唯楊同學堅拒承認自身責任,幾經拖沓後更誑言分文不賠,反之透過Facebook 諉過於事主並施以人格謀殺。事件於互聯網轉載後一發不可收拾,惜楊同學備受網民撻伐仍毫無悔意、堅拒賠償分毫,反向導師投訴事主訴諸網絡致令自身私隱受侵,圖以威權逼迫事主放棄追討,實屬本末倒置。

全人教育理應德、智並重。楊同學承擔自身錯誤理固而然,決不可諉過於人、圖謀缷責。謹籲 台端公正徹查事件並教導學生正確道德觀。隨函附 相關連結以供 省覽。耑此奉達,敬候 示覆。謹祝
道安

關注事件的網民 xxx 敬上
https://lihkg.com/thread/524457/page/1

大家快d sent email 先 再考慮下行動升級 夾錢貼下街招
[/quote]

cc:adnews@appledaily.com
幾時貼街招
比啲火我
其實因為當初佢話會賠錢
咁大家同學 既然佢都話會負責
我唔想搞到咁疆嘛
點知佢而家咁
當賣個人情比我 算啦
寒天飲雪水 點滴在心頭

佢會一生都記得架啦 算啦ching
人情 連登連續5個po 仲有咩人情
佢得到教訓大。你試下咁樣比人討論、比人起底。
每分每秒都擔驚受怕,加上而家冬天

佢真係好慘。希望樓主賣人情比我,放過佢同時放過自己

賠左錢米放過lol
我係個條asshole仔比人推左咁多個post出黎認下死狗賠錢好過
玩到自己上哂連登真係有排玩

高登就話驚啫,連登驚你有牙咩
楊生be maturely pls

唔賠錢就推到2046
楊生經今次之後就知道邊d係好朋友啦 (身邊仲支持你既朋友仔)

支持佢果啲仲叫好朋友?
扮工時間到
又係時候推post
越睇越火 做乜鳩
而家又唔係樓主錯點解要比人post上黎
仲要又波又腳咁crop完post上黎?
死狗公返返入你老母個閪度啦仆街
賠錢啦屌你死馬騮
真係好廢 男人老狗 做錯事唔認 整壞人野唔賠
難得有認真討論既人

正規既公函一般描述上宜客觀,個人認為無喺現場睇到又好難話佢動作上「粗暴」
其實簡單「跨越」已經概括

「引致故障」合理,以公函嚟講的確比起我之前所用既更適切

至於於人格謀殺何異,公函出現反問既形式其實係大忌,尤其是封信個設定算係上行(一般市民寫畀身份相對高既學者)會顯得好無禮貌

此例亦唔見得有咩特別需要去用到反問加強效果
所以就咁直接話佢人格謀殺(呃錢港女 言論)已經相當合適

好多人無注意到依點係因為大家接觸到既公函都係為咗批評政治人物處事,擺明就係唔妥受文者本人所作所為,公開信要加強效果往往都會用到反問

「誑言」係巴打啱,用斷言先至正確
佢個樣咁奇特,反而樓主樣咁普通,點可能轉移到視線
隻馬騮究竟有無自知之明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞