‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
宇宙點黎其實冇人知。因為宇宙早期密度好高,而家密度好低。
d人先推斷好耐以前曾經有大爆炸(唔知真假,雖然種種證據都印證緊)。
大爆炸之前係乜,冇人知。所以上面先講,有人認為大爆炸原點係奇點(裸/唔裸),有人認為係白洞,甚至有話從來都冇爆炸過。
當然主流學說都係奇點大爆炸。
第一個post追到live,越黎越好睇
推!高汁!
高汁
下次會講咩
晏就寫多小小就完啦。有咩相關既想問快D問,順手答埋。
巴打
最後一篇,可謂關事又可以話唔關事,有興趣就自己睇下,我只係做簡單引入。

------------------------------------------------
研究星空既方向,除左由相對論入手,亦都有好多天文學家信仰著量子力學。
同相對論預測左各種神奇星體既存在一樣,量子理論亦假設左夸克星 Quark star既存在。

夸克星 Quark star

夸克星係量子力學推論出黎既緻密星。顧名思意,係由夸克所組成。或者精準D講,係由奇異物質Strange matter所組成。

要認識夸克星,我地就要由粒子物理學既標準模型 Standard Model講起。
標準模型係一個描述我地宇宙中粒子既理論,打破左以前我地以為原子係最細既認知。

61種基本粒子中可以簡單分為費米子Fermion玻色子 Boson
簡單講,費米子可以組成物質,而玻色子可以傳遞各種作用力(除左重力)。
費米子入面,包括左各種既夸克,佢地既唔同組合形成各種既粒子。

例如兩粒上夸克 Up-quarks加一粒下夸克 Down-quarks可以組成質子 Proton
由質子、中子等構成既我地核物質,類似地,而其中一個類型既成品我地就叫做奇異物質Strange matter

夸克星中一種有趣既分類,就係孤子星Soliton Star。好多人相信由孤子組成既孤子星就係我地一直搵唔到既暗物質。

另外,亦有由玻色子組成既玻色星Boson Star。理論上,佢既生命好多變,令好吸引人去研究。

另外亦有同黑洞打對台既黑星 Black star引力真空星 Gravastar
從而去刪除奇點,同埋視界所引致既其他問題。

然而,呢種由量子理論推論出黎既夸克星,會同廣義相對論既假設,有所衝突。
你可以話個個係黑洞,但你都可以相信個粒係黑星。
而家好多領先既研究都投入於所謂既量子引力理論,希望得到正確既解釋。
個人情感黎講,我就尊崇相對論。你又相信邊一種理論?
下一篇講咩?
點解夸克星會同相對論有違背
夸克星要考慮量子理論,會同相對論有衝突。
between介唔介意好快咁講下咩係黑星同gravastar
到底係我有生之年 見唔見到qm同relativity二合為一既一日
難d
Sorry 唔太清楚。
以我所知都係緻密星,密度極高,但唔同黑洞咁有奇點。
因為密度夠高都可以吸光,唔需要密度無限高。
內部結構應該都係簡併態壓力抵抗重力,壓力源自量子理論所指既真空離化。
可能AI做到
可唔可以講下上帝粒子?
咩又叫真空離化
而家先發現打錯左,係真空極化。姐係hawking radiation個個。
高汁留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞