‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
但睇睇下飛機放油的痕跡係一條長線而慢慢消失

流星?長期有D單獨既流星磨大空層架。

題外話
點解電子double slit 實驗出現wave 定 particle 特性會由觀察者影響

SORRY,唔太明你問乜。但我諗你講緊既係observer effect?
我地用一粒細既粒子穿過double slit,如果
唔觀測,根據量子力學既測不準原理,佢會隨機出現係唔同位置。
但只要我地做得足夠多既次數,會發現整體出現既會係interference既pattern。
所以可見個粒粒子,好似可以同時間穿過兩個slit咁。好似波既特性咁。
但如果觀測,就要有光子/冇光子入我地眼。觀測會影響左個粒粒子既路徑。就唔會有interference既pattern。就好似粒子特性咁。

會唔會講下平行宇宙解説

可以考慮下,但下篇可能講暗物質先。

類似流星 單獨一粒
睇落去仲要好似望飛機咁嘅高度
日光日白都見到 應該都唔小野

放油嗰種痕我耐唔耐都會見到,都幾常見

定係飛機雲呀?

係類似呢隻,不過好耐都唔散,我唔太熟飛機,唔知民航客機會唔會成日放呢啲

飛機雲啦應該
通常凍會易出現d
飛機係噴射引擎放d熱氣去推佢前進
水汽凝聚就變飛機雲
聽講廿分鐘唔散就代表天上水汽多 第二日大機會落雨

黎明學野

流星?長期有D單獨既流星磨大空層架。

SORRY,唔太明你問乜。但我諗你講緊既係observer effect?
我地用一粒細既粒子穿過double slit,如果
唔觀測,根據量子力學既測不準原理,佢會隨機出現係唔同位置。
但只要我地做得足夠多既次數,會發現整體出現既會係interference既pattern。
所以可見個粒粒子,好似可以同時間穿過兩個slit咁。好似波既特性咁。
但如果觀測,就要有光子/冇光子入我地眼。觀測會影響左個粒粒子既路徑。就唔會有interference既pattern。就好似粒子特性咁。

可以考慮下,但下篇可能講暗物質先。

類似流星 單獨一粒
睇落去仲要好似望飛機咁嘅高度
日光日白都見到 應該都唔小野

放油嗰種痕我耐唔耐都會見到,都幾常見

定係飛機雲呀?

係類似呢隻,不過好耐都唔散,我唔太熟飛機,唔知民航客機會唔會成日放呢啲

飛機雲啦應該
通常凍會易出現d
飛機係噴射引擎放d熱氣去推佢前進
水汽凝聚就變飛機雲
聽講廿分鐘唔散就代表天上水汽多 第二日大機會落雨

吸壓爆排嘛
我懶得慢慢解釋 用最鳩既方法求其講左就算
------------------------------------------------------------------------
但若是星也被摘完。
天空,太空。

星空:https://www.youtube.com/watch?v=9vlUzjreNik
------------------------------------------------------------------------
今篇講講重力波,跟著再下篇講黑洞分類會係聖誕後,希望聖誕後見到大家有幫我推POST

2017年既諾貝爾物理學獎,係由萊納・魏斯 Rainer Weis(50%),基普・索恩 Kip S. Thorne(25%)同巴里・巴里什 Barry C. Barish(25%)共同獲得。
以表揚佢地建立美國既激光干涉重力波天文台Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, LIGO,同歐洲既處女座干涉儀VIRGO Interferometer

同普通光學望遠鏡唔同,佢地係佔地好廣既,去感受極弱既訊號。

人類首次發現重力波,只係2年前既時間。但早係一百年前,愛因斯坦就由佢既相對論預言左重力波既存在。
咁到底重力波係咩?點解搵左咁耐?

物體掉落水面,會產生漣漪。而重力波,就係時空既漣漪
相對論話,任何有質量既物體,都會製造出重力,彎曲時空。
一個進行加速運動既帶質量物體,就會不斷改變時空既彎曲率。
重力既傳播速度由於受限於光速,曲率既改變就會係時空上形成漣漪,向外傳遞能量。
呢種漣漪,我們稱為重力波 Gravitational Wave

由於重力波同物質既交互作用非常微弱,意思係重力波好難被傳播途中既物質所改變,以致我地非常難尋找到重力波。

雖然難以直接觀測,但天文學家早已經留意到天上一對既雙脈衝星Binary pulsar(呢個名其實吹大左,只要有一粒係Pulsar就得 )係可以間接驗證理論。

呢對赫爾斯-泰勒脈衝雙星 Hulse–Taylor binary發於於1974年。
天文學家發現係呢個系統入面,兩粒星互相繞轉,而且愈黎愈接近。
如果我地用返舊既牛頓力學,係解釋唔到呢個不穩定軌道既。
佢地軌道既縮細速率只可以由預言既重力波輻射作解釋。

黑洞,作為星際間改變時空彎曲最強既星體,呢種現象亦都比Binary Pulsar強得多。
事實上,首次發現既重力波,係由雙黑洞合併所發出既。

原理上,重力波通過靜止既粒子,會令粒子隨著被重力波扭曲既時空擺動。
我地透過觀測靜止既粒子有冇擺動、擺動方式,從而去尋找重力波、重力波源既位置同種類。

但由於單個粒子群既變化太弱,我地會采用光波去增加我地既準確度。

理論野應該冇人想知點推斷,但我地可以睇一睇觀測既數據。
睇一睇個刻度係,10^-21,我地尋找既就係呢一個微極細既變化。
儀器其實度唔度得準,我呢到就唔質疑了。

咁點解我地咁想要發現重力波?除左印證相對論外,仲有個好重要既原因。
由於我地觀測星空,往往依賴著光。但光唔足夠我地認知整個宇宙。
大爆炸理論中講到,由於初期溫度極高,光係穿透唔到極高溫既電漿/離子。
重力波,或者可以令我地了解新生既宇宙係點。
另外,黑洞合併既過程,亦唔會發生光。我地只能由重力波去觀測。

重力波天文學,同當年既x-ray, high-energy observation一樣,我相信會帶俾我地新既星空。

我看著昔日的星空,想起了遙遠的童年。
pish
pish
重力波可以點樣幫到我地睇早期宇宙?

早期唔係radiation dominated universe咩?
重力波可以點樣幫到我地睇早期宇宙?

早期唔係radiation dominated universe咩?

巴打意思應該係早期人類靠肉眼(可見光)觀測宇宙,然後科技發展到用紅外線、微波、X光等手段觀測。而家習得觀測重力波的方法後就會再擴闊視野咁樣。
Push
輕輕一推
咩野主題名
想問每個黑洞膨脹速度係一樣定有分
會唔會超大型黑洞會再快d
Push
我睇到果隻唔係咁

飛機雲會好長 而慢慢消失

我個隻係短的
Pish
pish
Pish
正呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞