‎【天文】這裡沒有光

303 回覆
265 Like 3 Dislike
咁等我廢噏下黑洞觀測

講起黑洞,好多人都會問:搵到黑洞未?相都無張點討論
咁究竟黑洞有幾難搵?
首先假設你有粒黑色但唔反光既波子,佢平時放地下你好易搵到。但如果碌左入梳化底呢?你就要用電筒照,唔係照粒波子,係照背景,睇下邊度唔反光就會搵到。咁如果連背景都唔反光呢?
換轉成個宇宙,因爲星際物質關係基本上背景係全黑,恆星識發光所以好易搵,搵唔反光仲會吸光既黑洞就難到爆。
大家上完淋師兄堂都知有霍金幅射呢樣野,但實際上呢樣幅射超微弱同背景幅射差不多,所以唔能夠俾我地用來搵。
咁靠咩呢?上面有講過既,相對論光束、重力透鏡等等,都係黑洞存在既間接證據,但現今科學限制左天體觀測既解像度,之前觀測天文學個post有講的。
所以,我地知道銀河系中心好好好有可能有個黑洞,但要影張相就難上加難。
對天文好有興趣 巴打有冇推薦邊本書比我入下門
留個名
------------------------------------------------------------------------
我要用我的念力 把地球變成一顆微小星星
不用費力氣就可以 跨越海洋找到你

不想去遠方:https://www.youtube.com/watch?v=niODJg-D7Hk
------------------------------------------------------------------------
臨時想講霍金幅射 Hawking radiation,下次再講重力波。今篇會好多字。

霍金真係一個好叻既人,好遺憾佢咁睿智既靈魂,要容身於呢個殘破既軀殼入面。

廣義相對論,研究宇宙間最大既尺度;量子力學,研究宇由間最小既尺度。
或者係生性古怪,或者係對美既追求,科學家一直渴求創造出一個萬有理論 Theory of Everything,用最簡潔既描述,去解釋我地世界既所有奧妙。
無數人嘗試將兩個極端,量子力學同廣義相對論融合為一,都未能取得成功。霍金亦係一份子,但佢既霍金幅射理論,可謂係第一個令人信服既量子重力理論。

係霍金提出理論前,一直有個難題困擾天文學家:黑洞吸入咁多物質,會唔會釋放黑體輻射?
係咪好矛盾?一個連光都能夠吸收既星體,點釋放出光速既幅射?

咁就要由維爾納‧海森堡 Werner Heisenberg 提出既測不準原理 Uncertainty Principle講起。
呢個原理講:粒子的位置動量唔可以同時被確定。
位置的唔確定性越小,動量既唔確定性就越大,反之亦然。

講緊乜?意思係,你只可以精準咁知道你物體既位置/速度既其中一樣,如果你愈想知道佢既速度,你就愈難知道佢既位置,反之亦然。
你可以知架車行緊時速100KM,但你就會唔知架車係邊。
或者你可以知道架車係旺角定係天水圍,但你就會唔知架車行得幾快。
係咪好遺反常識?相對論同量子力學就係咁遺反常識。

係呢個理論下推段出一樣,更加遺反常識既結論:就係真空,並唔係真空
真空,意思就係乜都冇。但量子力學話,真空入面可以憑空出現"粒子-反粒子"對。(例如一粒 電,一粒係電。)
佢地會係瞬間相撞湮滅、消失,宏觀上冇質量產生。

霍金就係用呢對瞬間消失既虛粒子對創造出佢既理論。
想像下,如果將一對虛粒子對,放係黑洞既視界上,會發生咩事呢?

因為呢兩粒粒子,因為有著自己既體積,唔可以重疊埋一齊。
意思係,如果有一對虛粒子對,放係黑洞既視界上,就會有一粒進入左視界,一粒係視界外。

然言,我地講過,我地係睇唔到視界入面既事。係我地眼中,就會憑空出現左一粒粒子,係視界既外面

因為根據能量守恆 Conservation of Energy,能量係唔可以被創造或者消滅既。
所以呢粒憑空出現係我地眼中既粒子,一定要由黑洞吸取能量。呢粒粒子,如果我地觀察到,就係霍金幅射

霍金幅射除左提供左尋找黑洞既方法外,另一個意義在於,黑洞原來會揮發的。
因為每一次霍金幅射都會吸走黑洞既能量,黑洞故此會變得越黎越細,會慢慢死亡。(幾慢,後面講到黑洞壽命再講)
但係霍金幅射吸走既能量係好細既,以現有既技術暫時仲係難以觀測。

所以話,以前D人真係好勁,諗到D咁挑戰相識既野。
但現代天文都並唔簡單,唔講突破,淨係要學識現有理論,識四五個專業領域既知識,都唔知夠唔夠。要再作突破,可想像難度有幾高!

The night's silence, like a deep lamp, is burning with the light of its milky way --- stanza 251
樓主讀咩嫁
Push
霍金四十年前已經諗到呢個無中生有虛粒子既機制,然後科學家再進一步發現好多科學現象都可以虛粒子解釋

但係四十年後既今日仲有班人爭拗地球係唔係平既
唔知關唔關天文事
今日3點幾係屯門上空
見到好似燃燒緊向前飛
我一開始睇以為係飛機放油
但睇睇下飛機放油的痕跡係一條長線而慢慢消失
但今日睇果個係好短 而後面有火光

ps 影唔切相
題外話
點解電子double slit 實驗出現wave 定 particle 特性會由觀察者影響

實驗做出黎
有觀察->particle
冇觀察->wave
有觀察但係紀錄低之前delete左->wave
臨瞓幫樓主一推

會唔會講下平行宇宙解説

會唔會講下平行宇宙解説

Push

流星?長期有D單獨既流星磨大空層架。

題外話
點解電子double slit 實驗出現wave 定 particle 特性會由觀察者影響

SORRY,唔太明你問乜。但我諗你講緊既係observer effect?
我地用一粒細既粒子穿過double slit,如果
唔觀測,根據量子力學既測不準原理,佢會隨機出現係唔同位置。
但只要我地做得足夠多既次數,會發現整體出現既會係interference既pattern。
所以可見個粒粒子,好似可以同時間穿過兩個slit咁。好似波既特性咁。
但如果觀測,就要有光子/冇光子入我地眼。觀測會影響左個粒粒子既路徑。就唔會有interference既pattern。就好似粒子特性咁。

會唔會講下平行宇宙解説

可以考慮下,但下篇可能講暗物質先。
Lm

題外話

SORRY,唔太明你問乜。但我諗你講緊既係observer effect?
但只要我地做得足夠多既次數,會發現整體出現既會係interference既pattern。
所以可見個粒粒子,好似可以同時間穿過兩個slit咁。好似波既特性咁。
但如果觀測,就要有光子/冇光子入我地眼。觀測會影響左個粒粒子既路徑。就唔會有interference既pattern。就好似粒子特性咁。

會唔會講下平行宇宙解説

類似流星 單獨一粒
睇落去仲要好似望飛機咁嘅高度
日光日白都見到 應該都唔小野
Push

題外話

會唔會講下平行宇宙解説

類似流星 單獨一粒

放油嗰種痕我耐唔耐都會見到,都幾常見

題外話

會唔會講下平行宇宙解説

類似流星 單獨一粒

定係飛機雲呀?

題外話

會唔會講下平行宇宙解説

類似流星 單獨一粒

定係飛機雲呀?

係類似呢隻,不過好耐都唔散,我唔太熟飛機,唔知民航客機會唔會成日放呢啲

題外話

會唔會講下平行宇宙解説

類似流星 單獨一粒

定係飛機雲呀?

係類似呢隻,不過好耐都唔散,我唔太熟飛機,唔知民航客機會唔會成日放呢啲

飛機雲啦應該
通常凍會易出現d
飛機係噴射引擎放d熱氣去推佢前進
水汽凝聚就變飛機雲
聽講廿分鐘唔散就代表天上水汽多 第二日大機會落雨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞